Ugrás a tartalomra

Hamarosan kiderül, mennyi lesz a nyugdíjemelés

portfolio.hu
Utoljára módosítva
2023. szeptember 18. hétfő 15:21
Már a kormány is készül a nyugdíjasok kompenzációjának novemberi kifizetésére – írja a portfolio.hu. A portál szerint a hivatalos rendelet október első napjaiban érkezhet, de a kormánydöntésre, valamint a pótlólagos emelést tartalmazó kormányzati bejelentésre már csak pár napot kell várni. 
Fotó helye: infostart.hu

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt héten tartott kormányinfón jelentette be, hogy szeptember végéig dönt a kormány a nyugdíjkorrekció mértékéről. A korrekcióra egyébként azért van szükség, mert az augusztusi inflációs adat alapján nyilvánvalóvá vált, hogy az egész éves átlagos infláció mértéke idén magasabb lesz 15%-nál, ami a kormány eredeti várakozása volt és amilyen mértékben januárban emelték a nyugdíjakat – írja a Portfolio.

Több millió időskorú kapja majd ezt az összeget november elején kézhez. Egyrészt kapnak 11 havi pótlólagos nyugdíjemelést visszamenőlegesen (első tíz hónap + a 13. havi nyugdíjra jutó emelés összege), egy összegben, valamint a novemberi nyugdíjukat már a magasabb összegben kapják meg – írja a portál.

A medián nyugdíj összege 186 ezer forint, az átlagnyugdíjé 208 ezer forint. Vagyis, ha a legmagasabb mértékű nyugdíjkorrekcióról dönt az állam, tehát 4,2 százalékkal emel, előbbire havi 7800 forint plusz jön ki, utóbbira 8700 forint. Vagyis novemberben egy összegben az átlagnyugdíjat kézhez kapó időskorú 96 ezer forintnyi egyszeri juttatásban részesülhet.

A portál számításai szerint a kompenzáció kifizetése plusz összeg az államnak legalább 200 milliárd forintba fog kerülni, ami a már felborult költségvetést még rosszabb helyzetbe hozza. A teljes cikk itt olvasható.
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!