Ugrás a tartalomra

Hárman kaptak Szeghalmy-díjat idén

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. december 17. kedd 16:30
Rudolf Mihály, Petrik Zoltán és Paronai István vehette át a megyei építészkamara elismerését a Kós-házban. A Szeghalmy Bálint Építészeti Alapítvány évzáróján megemlékeztek az épület tervezőjének, Kós Károlynak is a születésnapjáról.
Fotó: Juhász Ákos

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Építész Kamara 2018. évi taggyűlése döntött arról, hogy a kamara a Szeghalmy Bálint Építészeti Alapítvánnyal közösen Szeghalmy-díj néven díjat alapítson. Az elismerésnek három fajtája van: életműdíj, alkotói díj és Borsod építészeti közösségéért díj.

Juhász-Nagy Balázs elmondta, a díj a kimagaslóan sikeres építészeti-tervezői, vagy a kiemelkedő színvonalú és hatékonyságú építészeti-tervezői munkásságot, illetve Borsod-Abaúj-Zemplén Megye építészeti kultúrájáért, a kamaráért, az alapítványért kifejtett áldozatos, szakmai közösségépítő, értékteremtő vagy az alapítók működését segítő tevékenységet kívánja elismerni. – Rudolf Mihály a 22 éve alapított Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Építész Kamarát 12 évig, három cikluson át vezette becsülettel, lelkiismerettel és szakmai elkötelezettséggel. Magánéletének, szakmájának válságos pillanataiban sem fordult el attól. Elődei szellemiségét, értékeit megtartva folytatta munkáját és gyarapította közösségünket. Személyes sikerei (doktorátus, Ybl-díj, Művészeti Akadémiai tagság, országosan elismert épületek, Debreceni Egyetem oktatói tevékenység, a Vándoriskola mestereként folyamatosan fogadja a fiatal építészeket) a kamara számára is elismerést hoztak, személye, másokkal együtt, kiemelt helyen tartotta a 19 területi kamara sorában a B.-A.-Z. Megyei Építész Kamarát – mondta az elnök.

Képgaléria! Fotó: Juhász Ákos

A díjazott építész örömét fejezte ki, hogy a sok küzdelem után az építészek megtarthatták egyik példaképüknek, Kós Károlynak a jegyajándékul tervezett házát a Görgey utcában. Rudolf Mihály elmondta azt is, szeretnék felvirágoztatni közösségi térként az épületet, mint ahogy most is Viszlai József kiállítása van benne.

A Szeghalmy-díj alkotói elismerését Petrik Zoltán és Paronai István kapta meg a régi vámpalota homlokzati restaurálásáért. Az építészek szerint ez nagyon különleges munka volt, mert a vasbeton pilléres épületet szerkezeti szinten is át kellett alakítani, miközben a ház felső emeletén mindennapi munkájukat végezték az emberek.

Fotó: Mocsári László

– Elsősorban az építészeti érték és értékteremtés a legfőbb szempontja a pályázat elbírálásának – mondta Juhász-Nagy Balázs. – Az, hogy mennyire tud példamutató lenni a többi építésznek vagy egyáltalán a környezete számára jó példával elöl járni az épület.

A díj névadóját, Szeghalmy Bálintot 1929. május 1-jétől Miskolc főmérnökévé nevezték ki, ezt a tisztséget tizenöt évig töltötte be. Miskolc olyan épületeket köszönhet neki, amik meghatározó tényezőkké váltak a helyiek identitástudatában. Ezek közül kiemelkedik a kalotaszegi stílusban tervezett Martin-kertvárosi, valamint Deszkatemplom.

Fotó: Juhász Ákos

Egy másik miskolci épülete a mai Avasi kilátó helyén álló Rákóczi kilátó volt, amely a Deszkatemplomhoz hasonló stílusban épült. Az Avasi református templom 1937-38-as felújításának ő volt az építészeti vezetője. A Deszkatemplom 1997-ben leégett, de Szeghalmy eredeti tervei alapján újraépítették.

Szeghalmy Bálint a Deszkatemetőben nyugszik.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!