Ugrás a tartalomra

Három kilométeren épül új csapadékvíz-elvezetés 

Cziffra Andrea
Utoljára módosítva
2023. január 26. csütörtök 15:55
Több mint 100 millió forintból, három kilométer hosszan újul meg idén négy perecesi utca csapadékvíz elvezetése. Ezt követően az Erenyő és Aknász utcák új aszfaltburkolatot is kapnak.
Fotók: Juhász Ákos

Hosszú évtizedek óta fennálló probléma oldódhat meg hamarosan Perecesen. A városrész fő közlekedési útvonala mentén a domboldalból lefolyó csapadékot a szikkasztó árok nem tudja elvezetni, ezért az esővíz gyakran az út szélén áll meg, beszivárog az út burkolatába és az úttest alá, az egyébként is rossz állapotban lévő ötven-hatvan éves útburkolatot még inkább tönkretéve. 

Miskolc még 2020-ban nyert el egy 550 millió forint összértékű európai uniós pályázatot, amelynek keretében több városrész csapadékvíz elvezetésének a tervezése indult meg. Ennek egyik eleme az Erenyő utca, valamint a Vájár-Aknász-Bányamécs utcák csapadékvíz elvezetése. A beruházás részleteiről Bazin Levente, a városrész önkormányzati képviselője, és Miklós Viktor, a Polgármesteri Hivatal Pályázati Főosztályának vezetője tartott sajtótájékoztatót csütörtökön, az Advent téren.

Bazin Levente

- A kátyúzások, aszfaltozások pillanatnyi megoldást jelentenek csak, ezért szeretnénk, hogy az Erenyő utca rendes beton elfolyóelemekből álló árkot kapjon. Az utca másfél kilométer hosszúságú, emellett épül új, modern árok betonelemekből és átereszekből, amely biztosítja a víz megfelelő elfolyását. Ha ez készen van, akkor következhet az utca aszfaltozása – ismertette Bazin Levente. - Egy évnyi várakozás után most kaptunk a kormányhivataltól jóváhagyást a projekt megindítására. A nyílt közbeszerzési pályázat lebonyolítása után, még idén tavasszal elkezdődik a kivitelezés, amely a tervek szerint egy évig tart majd. Ezt követően jöhet az utca aszfaltozása. Ez szintén pályázati forrásból, előreláthatóan 2024 második felében valósulhat meg – részletezte. 

A városrész önkormányzati képviselője hozzátette, a Vájár-Aknász-Bányamécs utcák is nagyon rossz állapotban vannak, itt is csapadékelvezetést építik ki, valamint korszerűsítik előbb, majd utána következhet az út burkolása. 

Miklós Viktor

Miklós Viktor elmondta, az 550 milliós pályázat keretében a Repülőtéri út vasúti felüljáró alatti részét, illetve a Mária-Csavar utca és a Lavotta utca csapadékvíz elvezetését is felújítják. Az említett perecesi utcákra, illetve a Lavotta utcára már megkapta az önkormányzat a vízjogi létesítési engedélyt, a többire viszont még vár a hivatal.  

- A jóváhagyott utcák kiviteli tervei már elkészültek, kiírtuk a közbeszerzési eljárást, és tavasszal mindenképpen elindulhat a munka, hiszen a forrás is 100 százalékban rendelkezésre áll. Az Erenyő utcán másfél kilométer hosszan építik ki a csapadékvíz elvezetést, a Vájár-Aknász-Bányamécs utcákon pedig összesen 1,3 km hosszan. A négy perecesi utca fejlesztésének kivitelezési költsége meghaladja a 100 millió forint – ismertette a Polgármesteri Hivatal Pályázati Főosztályának vezetője. 
 

További hírek

Olvasnivaló