Ugrás a tartalomra

Három köztéri installációval gazdagodott az Avas

Bacsó István
Utoljára módosítva
2024. július 07. vasárnap 10:38
Az alkotásokat a DEterminál csoport néven munkálkodó, debreceni egyetemistákból álló csapat hozta létre, akik ezen a héten építőtáborban vettek részt városunkban.
Három újabb hely az Avason, ahol jó egy kicsit leülni, szemlélődni. Fotó: Mocsári László

Ahogy arról korábban beszámoltunk, mintegy tizenöt diák és négy tanár érkezett a napokban Miskolcra a Debreceni Egyetem Műszaki Karáról. Az építész- és építőmérnöknek tanuló hallgatók egyhetes építőtáborozásra jöttek a Bükk kapujába. A tábor alatt tanáraikkal karöltve három köztéri installációt készítettek el Miskolc számára, amelyeket szombat délután adtak át a Mélyvölgy területén.

- Nagyon jól éreztük magunkat itt Miskolcon, mindenki nagyon befogadó volt. Az itt lakó emberek is kérdezgették, mi épül, hogyan lehet majd használni amit építünk - avatott be Kállay Ferenc a Debreceni Egyetem Építésmérnöki Tanszékének mesteroktatója. Elmondta, változatos ritmusban ment a munka a héten, függően attól, hogy éppen melyik projekten dolgoztak, de általában korán kezdtek, mielőtt beütött volna a nagy meleg. A déli hőségben igyekeztek kicsit pihenni, hogy aztán akár késő estig tudjanak munkálkodni. 
A hét folyamán három installáció készült, az egyik, amelyet Platónak neveztek el, szemlélődéshez, befelé forduláshoz, merengéshez szánták. A másodiknak a Cece nevet adták, amely egyfajta hiányt próbál pótolni, az emberek ott le tudnak ülni, beszélgetni, borozgatni, különböző társas tevékenységeket folytatni. A harmadik alkotás föntebb a dombon egyfajta térvízió, amely próbálja szemléltetni ezt a nagyon kusza világot, ami körülvesz minket - ismertette Kállay Ferenc. 

Még több fotóért kattints a képre!

Szunyogh László Miskolc főépítésze azt emelte ki, hogy az Avas egy fantasztikus hely, amely tele van olyan helyekkel, ahol jó egy kicsit leülni, ahol megérinti valami az embert. És ez nem csak az ismert pontokon, mint a kilátó vagy a pincék van így, hanem számos más részén is az Avasnak. Az egyetemisták, akik most eljöttek ide és installációkat készítenek, újabb három ilyen pontot hoznak létre, ahol jó lesz kicsit megállni, leülni, nézelődni. 

- A város oldaláról ez azért is jó, mert akik máshonnan idejönnek, azok új ötleteket valósítanak meg, rámutatnak egy pontra, hogy ez milyen jó. Mindhárom installációban van valamilyen gondolat, művészi koncepció is, amit a közönség könnyen be tud fogadni, ezeket bárki szeretheti. Az egyik kedvencem itt az Arnóti soron a Cece feliratú graffiti, ahová semmi mást nem tettek, csak egy olyan deszkát, amire le lehet ülni. Talán a legérdekesebb a Petőfi sornál megvalósult "ugródeszka" - mivel alatta ott a szakadék -, ahová én is leültem és eltöltött a nyugalom. Onnan rá lehet látni a Mindszenti templomra, a Zempléni hegyekre. Hogy miért jó ez? Azért mert felhívja a figyelmet olyan pontokra, ahol élményeket tudunk gyűjteni - értékelt a főépítész. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!