Ugrás a tartalomra

Hasonlóan gondolkozunk – A lengyel-magyar barátságot ünnepelték

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. március 29. péntek 13:10
Ünnepséggel emlékeztek meg a lengyel-magyar barátság napjáról az Avasi Gimnáziumban csütörtökön, hogy megtartsák a hagyományt. Bárcziné Sowa Halina, a Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat képviseletében úgy fogalmazott, akárhol is vagyunk a világban, fontos ismernünk a gyökereinket.
Fotó: Végh Csaba

Chopin Forradalmi etüdök című zongoraművével kezdődött az ünnepség, ezt egy volt avasista adta elő, majd vers és lengyel népdal következett egy-egy tanuló előadásában.

A megemlékezés legfőbb programjaként Swiderski Anna Lengyel szív című dokumentumfilmjét vetítették le. – Ő a Miskolci Egyetem antropológus hallgatója volt, és első dokumentumfilmesként rólunk, a Lengyel Nemzetiségi Önkormányzatról forgatott filmet. Témaötlete úgy született meg, hogy kutatni kezdte eredetét, mert ő már harmadik generációs lengyelként él Magyarországon. Nagyon fontos, hogy tudjuk, honnan származunk ahhoz, hogy a jövőnket tervezni tudjuk és az életben boldogulni tudjunk. A filmben az alkotó nagyon szépen bemutatja a lengyel-magyar barátságot, érezhető belőle az az együttműködés, ami minket egymással összeköt már több mint ezer éve. Úgy gondolom, ez több annál, minthogy közös uralkodóink voltak, illetve rokoni szálak is kötnek egymáshoz, ez egyfajta hasonló gondolkozásnak az eredménye – összegzett Bárcziné Sowa Halina.

Az Avasi Gimnázium Színháztermében már évek óta megemlékeznek a lengyel-magyar barátságról.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!