Ugrás a tartalomra

Hasznos tanácsok időseknek

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. november 27. hétfő 22:15
Kiadvánnyal segíti a Borsod-Abaúj-Zemplén-Vármegyei Rendőr-főkapitányság, Miskolci rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya az időseket a sérelmükre elkövetett bűncselekmények megelőzése érdekében.
Fotó: police.hu

A kiadványban a rablásokra, az unokázós, a romantikus, a telefonon és az interneten elkövetett  csalásokra, a besurranásos lopásokra és a zseblopásokra hívja fel a figyelmet a rendőrség és ad követhető, a mindennapokban is használható praktikus tanácsokat.

Az idősek sok esetben a koruknál, az élethelyzetüknél és az egészségi állapotuknál fogva védtelenebbek, kiszolgáltatottabbak és sérülékenyebbek az átlagnál a bűncselekményekkel szemben. Nehezebben, esetleg egyáltalán nem ismerik fel azokat a helyzeteket, amikor bűncselekmény áldozatává válhatnak, vagy ha azt fel is ismerik, nem tudnak megfelelő módon reagálni. Ezeket leggyakrabban a trükkös tolvajok és a csalók igyekeznek kihasználni. 

Rablások

A rablásoknál az elkövetők erőszakot vagy fenyegetést alkalmaznak és leginkább sötétedéskor útonállás-szerűen támadnak olyan helyeken, ahol alig vannak, illetve magánlakásban. Fontos, hogy váratlanul érkező idegeneket senki ne engedjen be házába, lakásába. Ugyanis a közüzemi szolgáltatók a mérőórák leolvasási időpontjait előre közlik, a leolvasók pedig visszatérítést készpénzben nem visznek házhoz. Az esetleges túlfizetéseket a cégek a későbbi számlákon írják jóvá. A lakásuk ajtaját, a házuk kapuját tartsák zárva akkor is, amikor otthon, vagy az udvaron, a kertben vannak. Ha utcára nyíló ablakon szellőztetnek, maradjanak abban a szobában, ahol kinyitották az ablakot, még rövid időre se hagyják őrizetlenül a helyiséget. A házaló árusokat se engedjék be, ne vegyék elő előttük az összes megtakarított pénzüket. Ha úgy látják, hogy kedvező ajánlatot kaptak, akkor az árust hívják vissza egy későbbi időpontra, amikor gyermekeik, unokáik, vagy a szomszédok is ott vannak. Lehetőség szerint csak telephellyel és hiteles mérleggel rendelkező cégektől, vállalkozásoktól vásároljanak tüzelőt. Ne szálljanak be idegenekkel együtt a liftbe, ne hordjanak kirívó ékszereket, támadás esetén, ha nem tudnak elmenekülni, adják át értékeiket, ne kockáztassák testi épségüket és életüket.

Unokázós és romantikus csalások

Az unokázós csalások lényege, hogy az időseket azzal keresik meg, hogy fiatalabb családtagjuk valamelyikét valamilyen baj érte. Ezeknél a hívásoknál azonnal meg kell szakítani a vonalat, és célszerű felhívni a hozzátartozót meggyőződni arról, hogy valóban baj van-e. Senkinek ne adják meg adataikat, és senkinek ne utaljanak pénzt. 

A romantikus csalás esetében az elkövetők az egyedül élő, magányos embereket hálózzák be szerelmet ígérve, majd rövid ismeretség után kölcsönt kérnek, vagy pénzt csalnak ki az idős embertől. A legfontosabb tanács ilyen esetekre az, ha mindenki nagyon óvatos azzal kapcsolatban, hogy milyen adatokat, információkat, fényképeket ad meg magáról. Arra külön érdemes gyanakodni, ha valaki rövid időn belül szerelmet vall, a külföldi jelentkezők pedig akár még örökségre hivatkozva is megkárosíthatják a gyanútlan embereket.

Telefonon és az interneten elkövetett csalások

A személyes találkozás hiánya és az internet nyújtotta anonimitás jelentősen megkönnyíti a csalók munkáját. Az esetek egy részében közvetlenül az anyagi javak, más esetekben bankkártya vagy online banki adatok megszerzése a cél. Az elkövetői módszerek hasonlóak: a hívó fél banki alkalmazottnak, vagy valamely szolgáltató alkalmazottjának adja ki magát, majd arról tájékoztat, hogy csalás például gyanús tranzakció történt a kártyával, ezért fontos egyeztetni a bankkártya adatokat. Az idősek félve a következményektől azonnal megadják az adataikat.

Az egyik leglényegesebb tanács ilyen esetekre az, hogy gyanús hívás esetén bontani kell a vonalat, és érdemes felhívni a bank hivatalos telefonszámát megérdeklődni, hogy keresték-e. Nagyon fontos, hogy senki ne töltsön le semmilyen programot se telefonos ügyintéző javaslatára! 

A rendőrség azt tanácsolja, hogy bűncselekmény és annak gyanúja esetén hívja a 112-es segélyhívót!
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!