Ugrás a tartalomra

Hatalmas siker volt a Miskolci Ars Sacra Fesztivál

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. szeptember 28. csütörtök 10:24
Megannyi program várta a keresztény művészetek iránt érdeklődőket a fesztivál kilenc napja alatt. Mutatjuk, miről maradt le, aki kihagyta idén az Ars Sacra-t!

Vége a Miskolci Ars Sacra Fesztiválnak sikeres volt: kilenc meg egy nap alatt negyvenhat teltházas rendezvényt tartottak, több mint tízezer érdeklődőt mozgatva meg. nemcsak a fellépők tábora volt tehát népes – mintegy négyszáz művész közreműködött a fesztiválon – de a közönség tolongott az eseményeken. Tíz zenés templomi tárlatvezetés telt meg zsúfolásig, és nemcsak a belvárosi nagytemplomok vonzották a látogatókat, de olyan helyekre is szívesen ment a közönség, mint a Vasgyári Római Katolikus Templom, ami kissé látókörön kívül esik.

A Miskolci Zsidó Múzeum és Látogatóközpont is népszerű volt a látogatók körében. Szintén sikeres volt az a zenés program is, amit a zsidó imaházban tartottak meg. Különleges vállalkozás volt a fesztivál nulladik napára meghirdetett zarándoklat is, melyet négy égtáj felől induló, négy túraútvonalon haladó csoport teljesített legalább negyven templomot érintve, hogy aztán a Kálvárián egy közös áhítaton találkozzanak. Megteltek az irodalmi esteken a nézőterek, és a versmondó versenynek a döntője és gálája is nagy figyelmet kapott, melyen megjelent Kubik Anna Kossuth- és Jászai Mari díjas színművész, Érdemes Művész is.

A kiállításokat is nagy érdeklődés mellett nyitotta a miskolci ars sacra stábja. Sokan megtekintették a kisiskolásoknak hirdetett rajverseny pályaműveiből rendezett tárlatot a Városháza aulájában. A fesztivál műtárgyát ismertető  bemutatót is érdeklődés övezte a Herman Ottó Múzeumban. A Miskolci Galéria Feledy házában pedig sokan már az udvarról, a nyitott ablakokon át figyelték az eseményeket, amikor megnyílt - az ugyancsak az
eseménysorozat kapcsán hirdetett – képzőművészeti szemle.

Népi hangszereket mutattak be a Színészmúzemban, mozifilmeket a Művészetek Házában, a Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium diákjai pedig az Óz című musicalt vitték színpadra. Elindult az arttér-találkozások soron következő évada is. A fesztivál szlogenje nyomán a béke volt a téma, amiről majd két órán át beszélgetett a közönség.

Az időjárás nem kímélte, de sokan esernyővel a kezükben is kitartottak a II.János Pál pápa téren megrendezett Ez a te napod programjain. A koncertekkel és tanúságtételekkel teli esemény a múlt szombaton számos
egyházi dicsőítő zenekar lelkes jelenlétében zajlott hol szabadtéren, hol a templomba menekülve az eső elől délelőtt. Délután azonban már zavartalanul tapsolt a sokaság a kiváló formációknak, ezek között a Magyar Continental Band, a Sign, a MegtestBand, a Péntek család vagy Kiss István „Csibész” és Csiszár István ’Csiszi” valamint művészbarátainak koncertjein.

Emlékezetes marad az a koncert is, melyet Selmeczi György zeneszerző tartott szakrális műveinek felsorakoztatásával a Zenepalota Bartók termében. A mester nemcsak a remek dallamokat sorjázta, igazi lelkes vendéglátóként szórakoztatta közönségét, akiknek még egy dalt is megtanított. A kiemelkedő hangversenyen tanítványa Ács Gyula is szóhoz jutott.

A zárónapon az István Nádor Borlovagrend támogatásával Vihula Mihajlo adott koncertet a Lillafüredi Palotaszállóban. A gitárművész-zeneszerző legújabb lemezének bemutatóját tartotta a patinás épületben, melyet a háziak vezetésével a közönség is bejárhatott. Ami pedig a borlovagrendet illeti, korábban egy mutatós protokolleseményre várták nemcsak a miskolciakat, de lengyel és felvidéki vendégeiket is és ezzel nemzetközivé vált a seregszemle.

A kilenc napon át tartó eseménysort a nyitó és a zárógála keretezte. A fesztivál elején és végén is különleges zenei élményt nyújtó produkciók várták a közönséget az idén hatvan éves Miskolci Szimfonikus Zenekar és a város kórusai közreműködésével. A zárókoncerten premierje zajlott azoknak a daraboknak, melyek egy felhívásra a fesztiválra születtek. A díjátadóval egybekötött különleges esemény be- és megtöltötte a Miskolci Nemzeti Színházat.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!