Ugrás a tartalomra

A hazai szállodák közül elsőként szerzett Good Travel Seal minősítést a Palotaszálló

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2024. szeptember 24. kedd 12:03
A rangos elismerés a Palotaszálló a fenntarthatóság érdekében tett lépéseit díjazta.  
Fotó: Juhász Ákos

A lillafüredi Palotaszálló szerezte meg első magyarországi szállodaként a nemzetközi Good Travel Seal minősítést - mindjárt az arany fokozatot elérve – írja közleményében a szálloda.

– A Green Destinations által kidolgozott Good Travel Seal minősítés a Global Sustainable Tourism Council (GSTC) standardjaira építő minősítési rendszer, amely három szinten összesen öt fokozatot kínál a turisztikai szektor számára. Az arany fokozat azt jelenti, hogy a GSTC standardok közel kétharmadát teljesíti a patinás négycsillagos hotel – írják.

Ahogyan az ismert, Palotaszálló 1927-1930 között épült neoreneszánsz stílusban, egy időben a szálloda szomszédságában lévő Függőkertekkel. „A minősítés megszerzése rámutat arra, hogy nemzetközi fenntarthatósági minősítést nemcsak új építésű szállodák szerezhetnek, hiszen a GSTC standardok nem kizárólag az energetikai és zöld megoldásokra fókuszálnak, hanem komplex módon kezelik a gazdasági-társadalmi-környezeti fenntarthatósági szempontokat” – fogalmaznak a közleményben.

– A minősítés megszerzésére való felkészülés kiváló lehetőséget jelentett arra, hogy újragondoljuk szállodánk mindennapi működési folyamatait és a kínált programkínálatot a fenntarthatóság jegyében – írják.

Megemlítik, hogy a komplexum a Bükki Kör tagja és az Ehető erdő program egyik támogatója, így túráikon, valamint erdő tematikus vacsoráinkon felhívják a vendégeik figyelmét a zéró kilométeres, tiszta forrásból származó alapanyagok fontosságára. Hozzáteszik, együtt dolgozunk a többszáz sérült embert foglalkoztató Szimbiózis Alapítvánnyal, amely épp a napokban kapta meg a Szociális Farm védjegyet. Ezzel egyszerre támogatjuk az Alapítvány munkáját és tudunk kínálni a vendégeinknek minőségi helyi alapanyagból készülő finomságokat.

A fenntarthatóság azonban nemcsak a gasztronómiai és programkínálatukban jelenik meg. Az elmúlt években sikerült saját forrásból korszerűsíteni a fűtési-hűtési rendszerüket, az épületvilágítást, valamint megújult a szálloda teljes tetőszerkezete is. A társadalmi fenntarthatóságra való törekvés jegyében pedig számos helyi civil szervezettel szervez közös programokat a helyi identitás erősítése érdekében. 

– Egy helyi lakos lillafüredi archív képeslap gyűjteményére építve az Észak-Keleti Átjáró Egyesülettel közösen készítették el a szálloda 90 éves jubileuma alkalmából a szállodákhoz köthető anekdoták és híres filmes, irodalmi, közéleti eseményeket öregbítő csodálatos könyvet ezen felül támogatója több a környék látnivalóit népszerűsítő kiadvány valamint az Ehető Erdő könyv születésének is.

Kiemelt eseményként nemcsak helyszínt biztosított az idei évben megrendezésre került Gastour nemzetközi gasztronómiai és fenntarthatósági konferencia számára, de a Bükki kör tagjaként aktívan részt is vett a rendezvény szervezésében, melynek legfőbb célkitűzése az egymás jó gyakorlatára építő inspiráció, tudásmegosztás, valamint a Bükk és Miskolc kínálatának népszerűsítése az idelátogatók számára.

– A szálloda kiemelt figyelmet fordít a Nemzeti Értéktárban szereplő örökségvédett ingatlan értékőrző fejlesztésére és karbantartására, a közel 100 éves múlt eseményeit történelmi kiállítás valamint QR kóddal elérhető digitális háznéző túra formájában népszerűsíti – írják. Hozzátéve: a megszerzett minősítés után a Palotaszálló menedzsmentje számára már most az a cél, hogy a következő időszakban felkészüljenek a minősítés Platina vagy Gyémánt fokozatának.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!