Ugrás a tartalomra

Házat gyártanak, esélyt teremtenek

Kujan István
Utoljára módosítva
2021. június 09. szerda 16:49
Több száz hátrányos helyzetű ember juthat korszerű otthonhoz, és a tervek szerint idővel tucatnyian munkához is, szerdán ugyanis elindult Miskolcon a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság (TEF) Házgyár programja.

A perecesi Erenyő utcában található csarnokokban előállított könnyűszerkezetes acélelemekből földszintes, 60 négyzetméter alapterületű, de tovább bővíthető, komfortos lakóházak épülnek majd hátrányos helyzetű családoknak, akik segélyszervezeteken keresztül költözhetnek be. A lakhatási feltételek javítása mellett munkahelyeket is teremtenek nemcsak a miskolci csarnokokban, hanem a házak építésénél is – mondta el a TEF főigazgatója azon a sajtónyilvános bemutatón, amit szerdán tartottak a miskolci igazgatóságon. Sztojka Attila kiemelte, a felzárkóztatásban minden intézkedésnek az a végső célja, hogy az egyén képessé váljon a saját élethelyzetének javítására, gondoskodni tudjon a családjáról. – Hiszünk abban, hogy mindenki képes a saját élethelyzetén változtatni, és ebben mi partnerként állunk mellé.

Sztojka Attila főigazgató: mindenki képes a saját élethelyzetén változtatni

A csarnokokat szűk egy évvel ezelőtt kezdték el kialakítani, a beruházás összköltsége mintegy 110 millió forint volt. Heti két házszerkezetet tudnak előszerelni, éves szinten tehát száznál is több házszerkezet készülhet el Miskolcon. Országszerte azonban több összeszerelő műhelyt terveznek létrehozni, így a gyártókapacitás a havi 40, évi 480 ház panelelemeinek gyártását is elérheti. Az első szakaszban 13 főt foglalkoztatnak Miskolcon, a megrendelések felfutását követően azonban akár 70-100 dolgozójuk is lehet.

Langerné Victor Katalin társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár kiemelte, legfontosabb céljuk az, hogy tanulás és munka biztosításával a lehető legteljesebb élethez segítsék hozzá a hátrányos helyzetben élő embereket. – A Házgyár pedig pontosan ezt, a társadalmi felzárkózás lehetőségét teremti meg – hangsúlyozta, hozzátéve: ez a példa is mutatja, hogy „építkezni érdemes”.

Évente száz házszerkezet is készülhet Miskolcon

Az elkészült ház komfortos otthont nyújt a rászorulóknak; két szobával, a nappaliban kialakított konyhasarokkal, fürdőszobával és tornáccal várja a lakóit. Csöbör Katalin (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselő is éppen azt emelte ki, hogy a Házgyár egyszerre teremt munkahelyet és otthont; segíti a hátrányos helyzetű emberek munkaerőpiacra való visszatérését és a családok számára javítja a lakhatási feltételeket. Párttársa, Hubay György országgyűlési képviselő pedig a munkahelyteremtést emelte ki.

– A szociális rászorulókról való gondoskodás az önkormányzat számára kiemelt fontossággal bír – ezt már Miskolc polgármestere, Veres Pál mondta. – Tudjuk, a város fejlődésének egyik záloga, hogy elősegítjük az integrációt, segítjük a hátrányos helyzetű rétegek felzárkózását. Ez a segítség azonban nem segélyezést, hanem oktatást, munkát, lakhatást jelent.

A városvezető méltatta a miskolci beruházást, a főigazgatóság munkáját és céljait. Azt is fontosnak nevezte, hogy tucatnyi embernek ad munkát a Házgyár, de segítséget nyújt a csatlakozó településeknek, és otthont teremt szociálisan rászoruló családok számára.

Veres Pál polgármester: a szociális rászorulókról való gondoskodás az önkormányzat számára kiemelt fontossággal bír

Mindebben szorosan együttműködik a főigazgatóság az érintett települések önkormányzataival, akik biztosítják a ház építéséhez szükséges telkeket, rendezik a tulajdonjogot, valamint az olyan karitatív szervezetekkel, mint a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet, vagy a Magyar Máltai Szeretetszolgálat – ők választják ki a települést, a rászoruló családokat, majd építtetik és üzemeltetik a házakat.

Vecsei Miklós miniszterelnöki biztos úgy fogalmazott, a jó segítség pontosan célzott és gyors, a felzárkózó rétegeknek pedig gyorsabban kellene haladnia, mint a többieknek. – Ez eddig sajnos nem igazán látszott, de most komoly esélyt látunk erre – mutatott rá.

Kontrát Károly miniszterhelyettes: képzést, munkát biztosítunk

A Belügyminisztérium a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóságot azzal a céllal hozta létre 2019-ben, hogy több száz hátrányos helyzetű ember szerezzen magasabb iskolai végzettséget, szakmai ismeretet és mielőbbi munkalehetőséget kapjon, ezáltal pedig nagyobb jövedelemhez jusson. Kontrát Károly miniszterhelyettes a miskolci beruházás kapcsán elmondta, előbb képzést, majd munkát biztosítanak hátrányos helyzetű embereknek. Aztán pedig a lakhatásról is gondoskodnak.

Indul a termelés a Házgyárban. | Mocsári László képgalériája

– Úgy gondolom, ez egy mérföldkő az esélyteremtésben – tette hozzá a miniszterhelyettes, aki beszédét követően beindította az acélelemeket, könnyűgerendákat gyártó, 23 méter hosszú gépsort, ezzel megkezdve Miskolcon a termelést. Az eseményen elhangzott, az első ilyen könnyűszerkezetes házat Boldogkőújfalun adják majd át.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!