Ugrás a tartalomra

Hét igen, egy front - Miskolcon is készülnek az oktatási népszavazásra

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. szeptember 29. péntek 11:42
Nemsoká kezdetét veszi Magyarország első, alternatív oktatási népszavazása – erre hívták fel a figyelmet csütörtök délután a belvárosban az aHang, az Adom Diákmozgalom, a Helyi Civilek Szövetsége és a Padtársak aktivistái.
Fotók: Mocsári László

Mint azt korábban mi is megírtuk: az aHang és az Egységes Diákfront által szervezett alternatív referendumot október 23. és október 30. között tartják majd, ahol a választópolgárok hét kérdésben mondhatják el a véleményüket az oktatásról.

A két szervezet célja, hogy megmutassa, hiába lehetetlenítették el az összes oktatással kapcsolatos népszavazási kérdést, az emberek igenis véleményt akarnak mondani a rendszerről. Mindezért azt szeretnék, hogy legalább kétszázezer ember vegyen részt az alternatív népszavazáson, hogy nyomást tudjanak gyakorolni a kormányra.

Az aláírók most arról nyilatkozhatnak, hogy szeretnének értesítést kapni, mikor és hol tudnak majd szavazni - tudtuk meg Sikoparija Lujzától. Az aHang borsodi koordinátora hozzátette: Diósgyőrben és az Avason is szeretnének szavazópontot kijelölni a jövő hónapban. 

A szavazást az aHang által fejlesztett, ELEVE választási szoftver fogja kiszolgálni, amelyet az aHang fejlesztői jelenleg is erre a szavazásra optimalizálnak. A szoftver egyszerre biztosítja majd az online és a személyes szavazást is. Újdonság lesz, hogy a szavazás során folyamatosan nyomon lehet majd követni a részvétel alakulását. Hamarosan részletes bemutatóval jelentkezik az aHang és az EDF, ahol a választási szoftver működését ismerhetjük meg.

A 7IGEN-es oktatási népszavazás több ponton is újítást hoz majd a hazai politikai részvételiség formájában. A referendumon szavazhatnak azok is, akik idén október 23-ig betöltötték a tizenhatodik életévüket.

A kitelepülés során Merucza Tibor Alex, az ADOM kommunikációs elnöke elmondta: azt tapasztalják, hogy az elmúlt másfél évben beindult egyfajta "generációs pezsgés" a kormányzati intézkedések nyomában, egyre inkább érdekli a korosztályát a közoktatás helyzete.

A népszavazás kezdetéig, a következő időszakban az ország számos pontján találkozhatunk majd a 7IGEN-es kampány aktivistáival és pultjaival, ahol előregisztrálni lehet  a szavazásra, és segítőnek is lehet majd jelentkezni. A következő hetekben pedig folyamatosan érkeznek majd információk a szavazás és a kampány részleteivel kapcsolatban, amelyek elérhetők lesznek a népszavazás hivatalos honlapján, a 7IGEN.hu oldalon, valamint az aHang és az EDF Facebook-oldalán is.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!