Ugrás a tartalomra

Hét igennel szavazott Veres Pál

Balogh Csilla
Utoljára módosítva
2023. október 31. kedd 22:44
A város első embere is aláírta az alternatív oktatási referendumot.
Fotó: Mocsári László

A népszavazási kezdeményezéshez az online szavazás mellett, az aHang és az Egységes Diákfront aktivistái pultjainál is lehetett csatlakozni. Miskolcon a Centrum Áruház előtt hétfőn gyűjtötték az aláírásokat. Veres Pál polgármester délután nyilvánította ki véleményét arról, hogy az oktatás reformra szorul. – Az oktatásban jelenlévő, ma is égető problémák megoldását már 2016-2017-ben én magam is kezdeményeztem a különböző szakmai fórumokon, sajnálatos módon azonban akkor nem születtek meg a megoldások – nyilatkozta a polgármester a Miskolci Naplónak. Veres Pál úgy véli, hogy az oktatás reformjára minden szinten szükség van. Szerinte a béremelés önmagában nem oldja meg a problémát, mint ahogy a tantervi reform sem. - Úgy gondolom, hogy még akkor is hosszú évek kellenek az eredmények megszületéséhez, ha létrejön egy koherens, komoly döntéscsomag. De bízom abban, hogy az oktatás képes talpra állni, és ismét elfoglalja a majd harminc évvel ezelőtti helyét - mondta.

Miskolc polgármestere harminchárom éven át tanított, több mint huszonkét évig volt a Földes Ferenc Gimnázium igazgatója, és mielőtt polgármester lett a Nemzeti Pedagógus Kar elnökségének tagjaként, valamint számos tanácsadó testület tagjaként részt vett az oktatáspolitikában is.

Október 23. és 30. között először tartottak Magyarországon alternatív népszavazást, ahol már 16 éves kortól bárki elmondhatta a véleményét a hazai oktatási rendszerről. A referendumon összesen 114 941-en adták le szavazatukat.

Az alternatív népszavazás kérdései a következők voltak:
• „Egyetért-e Ön azzal, hogy a magyar kormány alakítson ki olyan kereteket, amely minden gyermek számára biztosítja a modern, esélyteremtő oktatást?”
• „Egyetért-e Ön azzal, hogy széles körű egyeztetés után alkossanak az oktatásban dolgozók és a gyermekek érdekeit szolgáló szabályozást a státusztörvény helyett?”
• „Egyetért-e Ön azzal, hogy a magyar kormány állítson fel az oktatás teljes egészéért illetékes, felelős és önálló oktatási minisztériumot?”
• „Egyetért-e Ön azzal, hogy a magyar kormány adjon azonnali minimum 50%-os béremelést a pedagógusoknak?”
• „Egyetért-e Ön azzal, hogy állítsák vissza a pedagógusok valódi sztrájkjogát?”
• „Egyetért-e Ön azzal, hogy az óvoda és az iskola közösségének legyen valós beleszólása az igazgató kiválasztásába?”
• „Egyetért-e Ön azzal, hogy Pintér Sándor belügyminiszter nem alkalmas a köznevelésért felelős miniszteri tisztségre?”

 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!