Ugrás a tartalomra

Heteken belül megnyitja kapuit a Szeleta Park

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2023. november 30. csütörtök 08:21
A Bükk keleti kapujaként megépült látogatóközpont célja, hogy felvillantsa a hazánk hamadik legrégebbi nemzeti parkjának értékeit.

Fotó: Mocsári László

December 14-én nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt a Szeleta Park Látogatóközpont – adta hírül honlapján a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI). Ahogy fogalmaznak, a Bükk keleti kapujában felépített komplexum 2,2 milliárd forint uniós és állami forrásból valósult meg.

– A pályázat megvalósítása 2015-ben vette kezdetét, ám időközben komoly kétségek merültek fel, hogy valaha elkészülhet-e a Bükk Keleti Kapuja elnevezésű projekt. Évekkel ezelőtt forráshiányra hivatkozva el kellett halasztani a megvalósítást, ám a kormány 2021-ben 800 millió forinttal kiegészítette a támogatást, így 2,2 milliárd forintból megépülhet 2023 év végére Diósgyőr és Lillafüred határán a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság legújabb attrakciója, a Szeleta Park Látogatóközpont az egykori Herman Ottó Emlékpark területén – fogalmaznak.

A Szeleta Parkkal a közelmúltban a minap.hu is bővebben foglalkozott. Cikkünkben a BNPI első emberét, Rónai Kálmánnét kérdeztük, aki arról is beszélt, mi volt a nemzeti park igazgatóság célja a fejlesztéssel.

Miként fogalmazott, a létesítmény arra tesz majd kísérletet, hogy felvillantsa a nemzeti park értékeit, mivel alapvető céljuk az, hogy a végcél továbbra sem a látogatóközpont legyen, hanem maga a Bükk, ahol mindenki maga tapasztalhatja meg a bemutatott természeti csodákat.

Karszt és karsztvíz, A barlangok világa, Ősember a Bükkben, Tájtörténet, Tájkép és élővilág – ez az az öt elem, amelyek köré szerveződik a látogatóközpont. Ezt egészíti ki a foglalkoztató és a vetítőterem. A legkisebbeket pedig három játszótér vár majd: a Bikkmakk és a Pókfonál játszótér kültéren, míg a Kartsz játszótér az épület belső terében lesz megtalálható

Mindemellett azt is meg kívánják majd mutatni – mondta el az igazgató –, hogy a mai természetvédelem miként reagál azokra a kihívásokra, melyeket a klímaváltozás ró a szakemberekre.

A témával kapcsolatos korábbi cikkünket itt olvashatja.

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!