Ugrás a tartalomra

A Bükk értékeit vonultatja majd fel a Szeleta Park

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2023. október 23. hétfő 21:17
A látogatóközpont öt tárlattal mutatja majd be a Bükki Nemzeti Parkot, azzal a céllal, hogy minél többen fedezzék fel személyesen a természet csodáit.
Fotó: Mocsári László

A Szeleta Park arra tesz kísérletet miután megnyílik, hogy bemutassa a Bükk sokszínűségét – mondta el érdeklődésünkre a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BPNI) első embere. Rónai Kálmánnéval a már felépült épületről és az abban berendezendő tárlatról beszélgettünk. Amint az ismert, a Herman Ottó Emlékpark fejlesztésére korábban már létezett egy projektelképzelése a BNPI-nek a miskolci önkormányzattal közösen, az azonban az igazgató elmondása szerint nem nyert támogatást.

- A BNPI ezután úgy gondolta, hogy ez a terület tökéletesen alkalmas lenne arra, hogy itt megépülhessen a Bükki Nemzeti Park látogatóközpontja, mivel Miskolc területén van, de még mégis a Bükk-hegységben. Különösen fontosnak tartottuk a központ létrejöttét azért is, mivel a miénk Magyarország harmadik nemzeti parkja, 1977-es alapításakor csak a Hortobágyi és a Kiskunsági parkok léteztek. Így aztán könnyen belátható, hogy a miénk volt az első olyan nemzeti park, mely hegyvidéki területet foglal magában. Ezt az egyediséget szeretnénk bemutatni a már felépült központban – részletezte Rónai Kálmánné.

A létesítmény a BNPI vezetője szerint arra tesz majd kísérletet, hogy felvillantsa a nemzeti park értékeit. Felvillantsa, mivel alapvető céljuk az, hogy a végcél továbbra sem a látogatóközpont legyen, hanem maga a Bükk, ahol mindenki maga tapasztalhatja meg a bemutatott természeti csodákat.

Karszt és karsztvíz, A barlangok világa, Ősember a Bükkben, Tájtörténet, Tájkép és élővilág – ez az az öt elem, amelyek köré szerveződik a látogatóközpont. Ezt egészíti ki a foglalkoztató- és a vetítőterem. A legkisebbeket pedig három játszótér várja majd: a Bikkmakk és a Pókfonál játszótér kültéren, míg a Karszt játszótér az épület belső terében lesz megtalálható – hangzott el két évvel ezelőtt az építkezést bejelentő sajtótájékoztatón.

Rónai Kálmánné lapunknak most hozzátette, mindemellett azt is meg kívánják majd mutatni, hogy a mai természetvédelem miként reagál azokra a kihívásokra, melyeket a klímaváltozás ró a szakemberekre. Mint mondta, az épület mostanra teljesen készen van, jelenleg folyamatban vannak használatbavételi eljárások, ezzel párhuzamosan viszont már megkezdődött a tárlatok kialakítása is. Az igazgató elmondta azt is, a következő hetekben egy sajtótájékoztató keretében fognak még a cikkünknél is bővebb tájékoztatót adni a központ attrakcióiról.

Ahogyan emlegettük, az új épület helyén állt korábban a Herman Ottó Emlékpark. A BPNI vezetője annak idején, már az építkezés kezdetekor is hangsúlyozta, szeretnének emléket állítani a korábbi organikus kapuépítménynek, ezért megtartották annak alapjait és lábazati szintjét.

- A témával kapcsolatosan többször egyeztettünk Szunyogh Lászlóval, Miskolc főépítészével. Maximálisan nyitott vagyok arra, hogy esetleg később más formában is emlékezzünk erre az épületre, ezért is hagytuk meg mementóként a kapu alapjait – zárta gondolatait Rónai Kálmánné.


Az elődépítményről
A Herman Ottó Emlékpark 1984-ben Taba Benő építészmérnök terveii szerint társadalmi összefogással épült, és az első tíz évében még rendkívül nagy népszerűségnek örvendett, a Bükk kapujaként beöltötte a funkcióját, iskolás csoportok, turisták sokasága kereste fel. Később a park pusztulni kezdett, 2002-ben pedig leégett a park korábbi kilátója. Az épületért annak idején, Taba Benő számos hazai és nemzetközi elismerést kapott: Év legjobb tervét, az Év legjobb megvalósult épülete elismeréseket és az 1985-ös szófiai Építészeti Világ Biennálé bronzérmét is.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!