Ugrás a tartalomra

Hétfőtől szünetel a szolgáltatás a görömbölyi postán

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2022. június 22. szerda 09:08
Hónapok óta terjed a városrész lakói között a hír, hogy bezárják a Bacsinszky András utca 1. szám alatt üzemelő 16-os postát. 
Fotó: miskolc-goromboly.hu

A szóbeszéd nem volt alaptalan, hisz a postai szolgáltatást biztosító vállalkozó a körülmények ellehetetlenülésére hivatkozva úgy döntött: nem folytatja sem itt, sem máshol. 

Egy kormányrendelet értelmében a vidéki településeken kiegészítő tevékenységként más kereskedelmi egységek is foglalkozhatnak levelek és csomagok felvételével, utalványos befizetésekkel.

Így aztán a hivatali helyiség visszaadása június 28-án meg is történik. Borkuti László görömbölyi képviselő tavasszal értesült a kellemetlen hírről, amikor is azonnal kereste is a kapcsolatot a Magyar Posta Zrt. debreceni székhelyű Kelet-magyarországi Területi Igazgatóságával, melynek vezetőjével Ignácz Dávid jegyző jelenlétében folytatott egyeztető megbeszélést a múlt hónapban.

Miskolcon a jogszabályban előírt – lakosságszámhoz viszonyítva – hét posta is elláthatná a szolgáltatást, ezzel szemben jelenleg huszonegy posta működik. A görömbölyiek az ajánlott küldeményekért jellemzően így is az Avasra jártak a Bacsinszky úti helyett.

A megbeszélésen kiderült: a hálózatszervezési és üzemeltetési csoport vezetője nem lát lehetőséget arra, hogy azokkal a kondíciókkal, melyek a működtetés fenntartásához kellenének, bárki továbbvigye az egyébként kedvelt, ám összességében alacsony kapacitással működtetett hivatalt.

A tárgyalás során az önkormányzati képviselő megismerhette a január és május közötti statisztikai adatokat. Eszerint a napi átlagforgalom a postacsomagok és időgarantált csomagtermékek felvétele esetén 2,1 darabot, könyvelt küldemények felvétele során 8,3 darabot, postautalvány-felvétel és készpénz-átutalási megbízás befizetésére pedig 121 darabot mutatott. Az egyeztetés folyamán az úgynevezett forgalomarányos jutalékról is szó esett, de a szakember végkövetkeztetése, hogy az nem képes fedezni a rezsit sem.

Az állami tulajdonú részvénytársaság gyakorlatában akad rá példa, hogy az önkormányzat üzemelteti a postahivatalt. Ebben az esetben valamennyi infrastrukturális feltétel (helyiségbérlet, speciális postai hardverek és szoftverek stb.) az üzemeltetőt terhelné.

Habár az érvként felhozott adatokat nem állt módjukban megcáfolni, annyit mégis sikerült elérnie Borkuti Lászlónak és Ignácz Dávidnak, hogy ne végleges bezárásról, hanem csupán ideiglenes szüneteltetésről döntsön a Magyar Posta – és közösen próbáljanak vállalkozót találni. Idén tehát bizonyosan nem kerül sor az ingatlan elidegenítésére.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!