Ugrás a tartalomra

Hétvégén indul a bagolyszámlálás

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. január 28. péntek 16:19
A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a lakosság bevonásával ismét országos erdei fülesbagoly telelőhely felmérést hirdet. Az egyesület az egyéni megfigyelők, családok mellett óvodák és általános iskolák részvételére is számít.
Baglyok a Huba utcai fákon Fotó: Juhász Ákos

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a lakosság bevonásával ismét országos erdei fülesbagoly telelőhely felmérést hirdet. Az egyesület az egyéni megfigyelők, családok mellett óvodák és általános iskolák részvételére is számít, írják közleményükben.
 
Az okok

Az erdei fülesbaglyok különleges viselkedése, hogy a téli időszakban csapatosan keresik fel a települések, különösen az agrárterületek falvainak és városainak belterületeit. Egy-egy ilyen telelőhelyen többnyire néhány vagy néhány tucat egyed látható.

 
A telelő baglyok lakossági felmérése kettős célt szolgál. Egyrészt az adatközlők szélesebb köre sokkal pontosabb országos adatokat szolgáltat a jelenség területi eloszlásáról és nagyságrendjéről, mintha a felmérést csak hivatásos szakemberek végeznék. Másrészt tájékoztatja is az embereket erről a különleges viselkedésről, arra buzdítva gyerekeket és felnőtteket, hogy még több időt a szabadban töltve természetvédelmi szempontból is hasznos önkéntes munkát végezve közösen tegyünk hazánk gazdag madárvilágának védelme érdekében.

Miskolcon

Télen érdemes számolni a baglyokat, hiszen akkor húzódnak be a városokba, hogy ott "nappalozzanak" - mondta a számlálás kapcsán Somoskői Péter a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Bütkki helyi csoporjának alelnöke. - Az erdei fülesbagyol a leggyakrabban megjelenő fajta. követik a tápláálékot, ami az ő esetükben a kisebb testű rágcsálókat jelenti. A városok mellett szól az is, hogy biztonságban tudják tölteni a nappali időszakot, ami számukra, éjszaka aktív madarak lévén, a pihnőidőt jelenti. Emellett az is szerepet játszik abban, hogy lakott területekre húzódnak, mert ezeken gyakran takarítják a havat, így a zsákmányállatok nem tudnak megbújni a hótakaró alatt, könnyebben észrevehetőek.

Somoskői Péter

Somoskői Péter azt is elmondta, hogy a legutóbbi számlálás során 964 példányt "vettek leltárba" az egyesület bükki csoportja által megfigyelt területen. Miskolcon a Huba utca fenyőfáin találkozni nagy biztonsággal baglyokkal, amiről a fák alatt található bagolyköpet is árulkodhat.

További részleteket és a számláláshoz tartozó jelentőlapot itt éhetik el.


A baglyok jelenléte gazdasági, környezet- és természetvédelmi, humán-egészségvédelmi szempontból is rendkívül hasznos, ezért a település, a térség, az ország egész lakosságának jól felfogott érdeke! Ez annak köszönhető, hogy a telelő erdei fülesbaglyok mindegyike napi két-három (kemény fagyok idején akár négy-hat) kisrágcsálót is elfogyaszt. Ha a baglyok (és más ragadozó életmódot folytató madarak) nem végeznék el ezt a rágcsálóirtást, a feladatot mi csak súlyos környezet- és természetvédelmi, humán egészségügyi kockázatot jelentő mérgek bevetésével, és akkor is csak részben tudnánk megoldani. Ráadásul az év közben ritkán látható baglyok akár tömeges megfigyelése rendkívül izgalmas élmény is a természeti élményekre vágyó lakosság számára. Az erdei fülesbaglyok téli gyülekezőhelyeinek felmérési programját a Nimfea Természetvédelmi Egyesület kezdte 2009-ben, amit 2018-tól az MME Ragadozómadár-védelmi Szakosztály szervez.
 

További hírek

Olvasnivaló