Ugrás a tartalomra

Hétvégén újra a jó levegőn várják a könyvmolyokat

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2023. május 08. hétfő 18:43
A Népkertben és a Görgey utcai könyvtárépületben is változatos programokkal várja szombaton a kicsiket és a nagyokat a hetedik könyvtári majális. 
Kiss László, Varga Gábor és Miklós Katalin a hetedik könyvtári majálist beharangozó sajtótájékoztatón. Fotó: Horváth Csongor

Hetedik alkalommal rendezi meg most szombaton a könyvtári majálist a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A Miskolc város napjához kapcsolódó rendezvény célja a könyvtár, valamint a könyvek világának megismertetése és megszerettetése, hogy már a gyermekek részéről is meglegyen az olvasás iránti igény – jelentette ki az intézmény igazgatója az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón hétfőn, a könyvtár Görgey utcai központi épületében. 

Varga Gábor hozzátette, a rendezvény minden évben méltán reprezentálja azt, hogy milyen sok szálon kötődik intézményük Miskolchoz, a város kulturális életéhez. „Az előző évek tapasztalatai, illetve az eddigi előrejelzések szerint már látható: várhatóan idén is rengeteg helyi család fog részt venni ezen a programon, amit mi hagyományosan csak társas fesztiválnak szoktunk nevezni” – hangsúlyozta. 

Miklós Katalin, az intézmény gyermekkönyvtárának vezetője kiemelte, a könyvtári majálist először 2015-ben rendezték meg (azért csak hetedik, mert a világjárvány miatt 2020-ban és 2021-ben a program elmaradt – a szerző), és már akkor az volt a céljuk, hogy „a gyönyörű természeti környezetben, a Népkerthez közel egy olyan programot hozzanak létre, ahol kötetlen formában tudnak tartalmas szórakozást kínálni kicsiknek, és nagyoknak.”

Programok minden korosztálynak

Mint mondta, a rendezvényen nagy hangsúlyt kap tehetséges gyermekek bemutatkozása mellett különböző művészeti csoportok előadása is. 

- Ennek megfelelően a programok sorát egy tehetséges óvodás, Horváth Szelina produkciója nyitja, aki A bátor nyulacska történetét meséli el. A Miskolci Csodamalom Bábszínház jóvoltából A három kismalac című bábelőadását tekinthetik meg, de a könyvtár minden korosztályra gondolt, kicsikre és nagyokra egyaránt. A szervezők ismét különleges élményekkel teli versengésre invitálják a játékos kedvű olvasókat. A Terül, terülj asztalkám! elnevezésű vetélkedőn a családok a könyvtárban és a Népkertben egyaránt mesés feladványokkal találkozhatnak, amelynek középpontjában a mesék állnak – sorolta.

A játékok mellett ismeretterjesztő program is várja az érdeklődőket: Berényi László egyetemi oktató beszél az energiaforrásokról, a játékos elemekkel tarkított előadás igazán izgalmasnak ígérkezik. 

Pillanatkép a 2022-es könyvtári majálisról. Fotó: MiNap-archív/Horváth Csongor

Fiatal tehetségek és kutyás bemutató

- A könyvtári majálison délután is teret kapnak a fiatal tehetségek. A Symphonia Alapfokú Művészeti Iskola tanulói zenés műsorral lepik meg a közönséget, majd 3 intézmény a Diósgyőri Nagy Lajos Király Általános Iskola, a Fazekas utcai Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, valamint a Nyékládházi Kossuth Lajos Általános Iskola színjátszó csoportjainak közreműködésével Illés Adrienn: Cintányér kalandjai című mesekönyve elevenedik meg a szerző jelenlétében – emelte ki. 

A könyvtári szakember végül hozzátette: idén először kutyás bemutatót is szerveztek a programra. Ennek részeként a Tiszántúli Mentőkutyás Egyesület elnöke, Farkas Péter mellett a törökországi földrengés mentésében résztvevő kutyák is bemutatkoznak. 

Mindezek mellett a Fügedi Márta Népművészeti Egyesület mesterség-bemutatóval, Borka játszóháza különböző ügyességi, készségfejlesztő játékokkal, könyvtárunk munkatársai a könyvkötés megismertetésével készülnek. A nap zárásaként fél négytől a Kossuth-díjas Gryllus Vilmos gyermekelőadása kínál kellemes szórakozást mindenkinek.

A II. Rákóczi Ferenc Könyvtár központi épületének bejárata 2023. május 8-án. Fotó: Horváth Csongor

Könyvcsere a szabadban

A programhoz kapcsolódik idén a könyvtár szomszédságában található Tudomány és Technika Háza (TTH) is. Kiss László, a létesítményt üzemeltető társaság ügyvezetője elmondta, az épület tulajdonosa a kezdetek óta törekszik arra, hogy úgy üzemeltesse azt, hogy hasson annak környezetére. A munka eredményeként egyfajta együttműködés kezdődött az elmúlt években a Népkert környéki intézmények – a sportcsarnok, a múzeum, a könyvtár, a vigadó és a TTH – között, ennek egy újabb állomása a könyvtári majálishoz való csatlakozásuk is.

- Ebben az évben a Tudomány és Technika Házával és a Bookline-al együttműködve az „Első Miskolci Könyvcsere Pikniken” mindenki elcserélheti hozott könyveit. A program a fővárosban már régebb óta sikerrel működik, bízunk benne, hogy Miskolcon is siker lesz, hasonlatosan a tavaly augusztus végén megnyílt Lapozó könyvcsereponthoz” – tette hozzá. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!