Ugrás a tartalomra

A holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából figyelmeztetett az Európa Tanács

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. január 27. szombat 17:15
Kötelességünk határozottan fellépni a gyűlöletbeszéd, valamint a vallási erőszakra való uszítás és a diszkrimináció ellen - jelentette ki a strasbourgi székhelyű, 46 tagországot számláló Európa Tanács emberi jogi biztosa a bosznia-hercegovinai Srebrenicához tartozó Potocariban szombaton, a holokauszt nemzetközi emléknapján.

Dunja Mijatovic a srebrenicai mészárlás áldozatinak állított emlékközpontban tartott muszlim-zsidó közös megemlékezésen elmondott beszédében hangsúlyozta: a partnerségek és az értelmes párbeszéd előmozdítása iránti elkötelezettség erőteljes bizonyítéka az egységben rejlő erőnek.

"A holokauszt nemzetközi emléknapjának közös, muszlim és zsidó megtartása reménysugár egy olyan időszakban, amikor a megosztottság gyakran leküzdhetetlennek tűnik" - fogalmazott.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy az erőszak, a gyűlöletbeszéd, a diszkrimináció és a valláson vagy meggyőződésen alapuló gyűlöletkeltés aggasztó méreteket ölt. Mecseteket, zsinagógákat és más vallási helyeket, valamint más felekezetkehez tartozók magánházait támadják és rongálnak meg. A muszlimellenes és antiszemita incidensek számának Európa-szerte tapasztalt növekedése a sötét múltra emlékeztet, és figyelmeztetésként szolgál - emelte ki.

Ezek a cselekmények ellentétesek a pluralizmus, a tisztelet és a nyitottság alapelveivel - emlékeztetett.

"Nem szabad elfelejtenünk, hogy kötelességünk határozottan fellépni a gyűlöletbeszéd, a vallási erőszakra való uszítás és a diszkrimináció ellen" - fogalmazott az emberi jogi biztos, majd úgy folytatta: "közös felelősségünk, hogy olyan feltételeket teremtsünk, amelyek elősegítik a múltbeli népirtások áldozataira való emlékezést, valamint az antiszemitizmus, a muszlimellenes gyűlölet és az etnikai vagy vallási intolerancia minden formája elleni küzdelmet".

Az ENSZ Közgyűlése 2005-ben nyilvánította január 27-ét a holokauszt nemzetközi emléknapjává. 1945-ben ezen a napon szabadította fel a szovjet hadsereg a ma Lengyelország területén található auschwitz-birkenaui haláltábort, ahol a nácik több mint egymillió embert gyilkoltak meg, köztük több mint 400 ezer magyart.

(MTI)

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!