Ugrás a tartalomra

A hosszú hétvégén újra nyitva a Diósgyőri vár

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. május 28. csütörtök 07:32
A pünkösdi hosszú hétvégén újra kitárja kapuit a Diósgyőri vár. A királynék vára szombattól hétfőig 9 és 18 óra között várja a látogatókat. Bár a termek zárva lesznek, izgalmas szabadtéri látványosságokkal készülnek a szervezők – írja keddi közleményében a várat is üzemeltető Miskolci Kulturális Központ.

A várséta során olyan rejtett értékeket ismerhetnek meg a látogatók, amelyeket korábban talán figyelmen kívül hagytak.  Vajon mire szolgált a gyilokjáró? Hol helyezkedett el a középkorban a vár konyhája? Milyen funkciót töltött be a kaputorony és a vizesárok? – ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kaphatnak választ ezen a hétvégén a Diósgyőri vár vendégei.

 A várséták alkalmával, pár perces gyaloglással olyan rejtett értékeket, eredeti, a XVI. századból megmaradt külső részleteket ismerhetnek meg, amelyek mellett sokszor a várba látogatók elmennek. Most azonban a vár népének kíséretében a külső vár titkai is feltárulnak.

-A vár lovagjai a középkori fegyverkezés és harcászat rejtelmeibe is beavatják az érdeklődőket, így bárki átélheti a lovagkor hangulatát. A középkori gyógymódokra is fény derül. Peros és Jolánta a két bőbeszédű asszonyság kelések, felfekvések, de akár még a vizitörpe kórság ellenszerét is tudják. Nem is tartják titokban, még a varázs főzetek receptjét sem. Ezeket azonban mindenki csak saját felelősségére próbálja ki otthon! – írják. 

Vasárnap az apróságokat mesesarokkal várják, ahol elültethetik az égig érő paszulyt. Otthon aztán figyelemmel kísérhetik növekedését. Aki kellő odaadással és türelemmel gondoskodik róla, az megtapasztalhatja a csodát! 

„Küldj egy mosoly!” szlogennel gyermeknapi akciót hirdet az MKK. Azok a 14 év alatti gyerekek, akik egy mosolygós, kidekorált lufit hoznak, ingyen léphetnek be a várba. A lufikat a vár hídjának korlátján gyűjtik össze, így köszöntik, sok-sok mosollyal az ide érkező kicsiket.

A kulturális központ felhívja a figyelmet, hogy a vendégek és a munkatársak egészségének védelmében a vár területére belépni és ott tartózkodni (a várterasz kivételével) csak kézfertőtlenítést követően, illetve az orrot és a szájat eltakaró kendő, sál vagy maszk használatával lehet. Azok, akik nem egy társaságban érkeztek, tartsanak egymástól legalább másfél méteres távolságot. A vársétákon egyszerre maximum 20 fő vehet részt.

RÉSZLETES PROGRAM:
Ágyúlövés – 09:45 (szombat)
Várséta – Indulási pont a hídfőtől jobbra, félóránként. Első időpont: 9:30, utolsó időpont 17:30 (szombat, vasárnap, hétfő)
Középkori játékok – hídfőtől balra – 9:00-18:00 (szombat, vasárnap, hétfő)
Fegyvermustra – Felső várudvar – 10:00, 12:00, 14:00, 16:00 (szombat, vasárnap, hétfő)
Fűben-fában huncutság van – Árkádok alatt - 11:00, 13:00, 15:00, 17:00 (szombat, hétfő)
Varázspaszuly mesesarok – Árkádok alatt – 10:00-13:00, 14:00-17:00 (vasárnap)
A Diósgyőri Aranysarkantyús Lovagrend bemutatója – Felső várudvar – 14:20 (vasárnap) 
Íjászkodás – Alsó várudvar – 11:00-15:00 (szombat, vasárnap, hétfő) – Diósgyőri Íjász, Lovas és Hagyományőrző Egyesület
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!