Ugrás a tartalomra

Hosszú idő után gyűlt össze Miskolcon újra a szociális szféra színe-java

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2022. november 14. hétfő 16:10
A szociális munka hete programsorozatot több mint egy évtizede szervezik meg a borsodi megyeszékhelyen, az utóbbi két évben azonban a világjárvány miatt ezt is nélkülözni kellett.

Fotók: Mocsári László

Két év kihagyást követően tartott szakmai konferenciát a szociális munka napja alkalmából a Miskolci Egyesített Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Intézmény (MESZEGYI) hétfőn a városháza dísztermében. Az eseményen – ahogy a járvány előtt is mindig – az ágazatban dolgozók gyűltek össze, hogy a szociális szféra aktualitásairól, a térségben zajló munkákról, jó gyakorlatokról hallgassanak meg előadásokat, tájékoztassák egymást.

Az eseményen elsőként Varga Andrea, Miskolc alpolgármestere köszöntötte a megjelenteket, aki maga is ebből a szférából érkezett 2019-ben az egyik városvezetői székbe. Az alpolgármester a szociális munka hete programsorozat jelentőségéről beszélt, mint fogalmazott, ez a rendezvény talán a legfontosabb a szakmai közösségeket összekovácsoló események sorában.

- A szociális munka hete azonban másért is fontos, ez ugyanis egy olyan szakma, ami rengeteg munkával, önfeláldozással, és ehhez képest kevés elismeréssel jár. Az ilyen alkalmak: a szakma, a benne dolgozó szakemberek megünneplése elengedhetetlen a lélek számára, de elengedhetetlen azért is, hogy felhívja a társadalom figyelmét arra, hogy vannak olyan feladatok, amelyeket a szociális ágazatban dolgozók nélkül szinte lehetetlen lenne megoldani – mondta Varga Andrea.

Varga Andrea alpolgármester

Fontos témák napirenden

Az alpolgármester úgy fogalmazott, miközben éppen a szociális törvény változása van napirenden, olyan időket élünk, amikor még fontosabbá válik a szociális segítők tevékenysége. „És bár a munkakörülmények hosszú évek óta nem javulnak, de az ágazatot ugyanúgy érintik a gazdasági válság következményei, mint a vállalkozásokat, önkormányzatokat, az egész társadalmat. Ilyen körülmények között kell megtalálni azt, ami továbbvisz a hétköznapokban, hogy a testileg és lelkileg megterhelő munka elvégezhető legyen. Hajtóerő kell, és ez a szakmai közösség, amely pontosan tudja, mit jelent ebben a szférában dolgozni és fél mondatokból megérti a másik sikereit és küzdelmeit” – hangsúlyozta.

A szociális munka világnapját 1997 óta november 12-én ünnepeljük, az Országgyűlés 2016-ban döntött arról, hogy ez a nap munkaszüneti nap az ágazatban dolgozók számára. Ez a tény is az apropója volt a hétfői konferenciának, Miskolcon azonban hagyományosan több mint egy évtizedre visszamenően megrendezik a szakmai programsorozatot – mondta el lapunknak Gúr Péter Attila igazgató. A rendezvénynek szakmai és közösségépítő szerepe is van.

- Konferenciánk most különösen aktuális, hiszen rendkívül nehéz helyzetet élünk meg az egymást követő válságok kezelése miatt, ami a szféránkra is sokkal nagyobb terhet hárít, mint az 2019 előtti évek. Sokkal fontosabb, hogy jobban odafigyeljünk egymásra, az állampolgárokra, próbáljunk minden segítséget megadni akár a jogszabály által előírtakon túl is. Megpróbálunk itt Miskolcon is olyan új szolgáltatási elemeket kialakítani, melyek ebben a nehéz időszakban a lakosoknak konkrét segítséget adnak majd – mondta el az igazgató.

Szakmai is, közösségi is

Konkrét példát tekintve Gúr Péter Attila elmondta, bár a részletek még kidolgozás alatt vannak, de terveik közt szerepel, hogy szükség esetén egyes intézményegységeiket megnyissák melegedőként a rászorulók számára, és az erre kijelölt helyekre programokat, klubokat is szervezzenek.

A hétfői konferencián a szakma jelenével, jövőjével kapcsolatosan Andráczi-Tóth Veronika, a Belügyminisztérium Szociális és Gyermekjóléti Szolgáltatások Főosztályának vezetője adott elő, de szó a különböző kistérségekben alkalmazott jó gyakorlatokról is, sőt a Drogambulancia Alapítvány is bemutatkozott a rendezvénye. A konferencián több mint százhúszan vettek részt Miskolcról és a megyéből, de voltak látogatók Hevesből és Nógrádból is.

Az egyhetes programsorozat részeként a hagyományoknak megfelelően szerveznek majd kirándulást, és megrendezik a népszerű Szociotúrát is. Utóbbira több mit húsz csapat nevezett a Miskolcon működő szociális intézményekből.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!