Ugrás a tartalomra

Hubay György: „Miskolc mára mintavárossá vált”

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. március 25. hétfő 17:04
A pozitív eredmények megtartása, illetve a bűnüldözés további hatékonyságának növelése érdekében milyen fejlesztések várhatóak a rendvédelem területén, Miskolcon? – ezzel a címmel intézett azonnali kérdést Hubay György az Országgyűlésben a Belügyminisztérium parlamenti államtitkárához.

A rendőrség és a városi rendészet együttműködésében és egymás segítésével „Miskolc mára valóban mintavárossá vált” – kezdte felszólalását Hubay György az Országgyűlés hétfői ülésén. A Fidesz miskolci képviselője emlékeztetett rá: „nem volt ez mindig így, 10 évvel ezelőtt a szocialista városvezetés még azt ajánlotta a miskolciaknak, hogy a biztonságuk megőrzése érdekében este ne menjenek az utcára”.

A kormánypárti politikus hozzátette: a szocialista önkormányzat 2010 előtt alig 300 millió forintot fordított a közbiztonságra – a Fidesz-KDNP-s városvezetés, Kriza Ákos polgármester programja alapján, ellenben 2016-ban már több mint 700 milliót, tavaly pedig több mint 1 milliárdot szánt arra, hogy a miskolciak biztonságát garantálni tudja. A városi rendészek számát a kezdeti 36 főről 160-ra emelték. Az országgyűlési képviselő arra is felhívta a figyelmet: „a Gyurcsány-kormány idején közel 13 ezer regisztrált bűncselekmény történt Miskolcon, amit a 2010. utáni kormányzati, városi, rendőri, rendészeti szakmai munkával a harmadára tudtunk leszorítani”. A rendőrséggel szorosan együttműködve Miskolcon kidolgozták a vegyes járőrpárok rendszerét, majd bevezették – az országban egyedülálló módon – a seriff-rendszert is.

– Mindezek eredményeként a szocialista időkhöz képest 56 százalékkal csökkent a közterületen elkövetett bűncselekmények száma, a miskolci rendészet működése pedig ma már nemzetközi viszonylatban is jó gyakorlatnak számít. Az eredmények önmagukért beszélnek – húzta alá Hubay György, aki a Belügyminisztérium parlamenti államtitkárától arról érdeklődött, hogy a számtalan pozitív eredmény megtartása, illetve a bűnüldözés további hatékonyságának növelése érdekében milyen fejlesztések várhatóak a rendvédelem területén?

Kontrát Károly válaszában úgy fogalmazott: ma a biztonság a legfontosabb közösségi érték szerte az országban, így Miskolcon is. A rendőrség az elmúlt években kiemelkedő eredményeket ért el nemcsak Miskolcon, hanem országosan is: míg 2010-ben több mint 428 ezer bűncselekményt regisztráltak, addig ez az adat 2018-ra drasztikusan, több mint 50 százalékkal, 186 ezerre csökkent. Kevesebb bűncselekményt követtek el a közterületeken, a rablások száma pedig még nagyobb arányban esett vissza – emelte ki a parlamenti államtitkár.

– A 2019-es költségvetésben biztosítva van a fejlesztési forrás, ami a rendőrség eredményes működéséhez szükséges – húzta alá Kontrát Károly, aki gratulált a miskolci eredményekhez. – A közrendért, a közbiztonságért a rendőrség a felelős, de nagyon fontos az önkormányzatok szerepe, a velük való együttműködés. Biztosíthatom arról, hogy a fejlesztések folytatódnak, mindent megteszünk annak érdekében, hogy a határok megvédése mellett ezeket az eredményeket javítsuk – fogalmazott.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!