Ugrás a tartalomra

Ideértek a hullócsillagok!

minap.hu/M1
Utoljára módosítva
2019. augusztus 13. kedd 08:55
A Perseidák meteorraj megfigyelésére legalkalmasabb hétfőről keddre virradóan az éjféltől hajnalig terjedő időszak. ezt mondják a szakemberek.

A magyarul Szent Lőrinc könnyeiként is ismert Perseidák meteorraj sok száz éve visszatérő jelenség augusztusban. Idén a telihold közeli állapot miatt nehezebben figyelhető meg a sok apró porszemcséből álló meteorrajból származó csillaghullás.

Az első megfigyelések a Perseidákról kínai csillagászoknak köszönhetően az időszámításunk előtti időszakból származnak. A Perseidák, amelynek szülőégiteste a Swift-Tuttle-üstökös volt, sok apró porszemcséből áll, melyek a földi légkörben nagy sebességük következtében felhevülnek és elégnek. A Perseidák ma már nem olyan aktív, mint a 90-es években volt. Jellemzően akkor szokott sok hullócsillag lenni, amikor a forrás, a szülőüstökös mellettünk jár, erre legközelebb a 2100-as években kerül csak sor.

Hazánkban évente több alkalommal is jelentkeznek meteorrajok. Például októberben az Orionidák meteorraj, novemberben a Leonidák, decemberben a Geminidák, januárban pedig a Quadrantidák meteorraj érkezik.

 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!