Ugrás a tartalomra

Idén is az ország legjobb iskolái közé került a Herman, a Fényi és a Földes

MiskolcTV/Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2023. május 11. csütörtök 18:37
A Herman a harmincegyedik, a Fényi az ötvenkilencedik, a Földes pedig a hetvenkilencedik helyen áll a HVG 2023-as középiskolai rangsorán.
Fotó: magánarchívum

Három miskolci gimnázium is felkerült az országos top 100 listára. Az intézmények vezetői a Miskolc Televízió stábjának azt mondták el, hogy véleményük sszerint ez az eredmény az oktatók, a diákok és a szülők közös munkájának köszönhető.

A Fényi Gyula Jezsuita Gimnáziumból múlt pénteken csaknem 130 végzős ballagott el. A mostani vizsga eredményeiken is múlik, hogy milyen helyezést ért majd el a gimnázium az országos rangsorban. A HVG minden évben elkészíti a középiskolák top 100-as listáját. A korábbi eredmények alapján a Jezsuita Gimnázium a legfrissebb összeállítás szerint az 59. helyen szerepel, az előző évhez képest hét helyet javított.

Mindenképpen a kollégáimnak köszönhető az eredmény, és a diáknak, valamint a szülői háttér is hozzájárul ehhez. Azok a gyerekek ugyanis, akik itt tanulnak, nagyon nagy támogatást kapnak a családtól. Úgy gondolom, hogy ez egy közös siker, és ennek a fenntartásán kell dolgozni – jelentette ki Holczinger Ferenc, aFényi Gyula Jezsuita Gimnázium igazgatója. 

A Jezsuita Gimnáziumon kívül az ország legjobb középiskolái közé tartozik még a Herman Ottó Gimnázium is, amelyik az előkelő 31. helyen szerepel (2022-ben harmincadik volt). Ennek az oktatási intézménynek a vezetője is úgy véli, hogy a siker kulcsa elsősorban a tanárok, a diákok és a szülők közös és kitartó munkájában rejlik. Madarász Péter kiemelte, a ranglista összeállításakor hét szempontot vesznek figyelembe.

- A tízedik évfolyamos kompetencia mérést, a szövegértést és a matematikát, az érettségi vizsgák eredményét négy kötelező tárgyból (magyar, matematika, történelem és idegen nyelv), a hetedik pedig a végzősök felvételi pontsszáma, akik tovább tanulnak – sorolta. 

A toplistán évek óta biztos helye van a Földes Ferenc Gimnáziumnak is. A középiskola idén a 79. lett (legutóbb 75. volt). Fazekas Róbert igazgató a Miskolc Televíziónak elmondta, a természettudományok terén kiemelkedő teljesítményt nyújtó intézmény diákjai rendszeresen és számos alkalommal megmérettetik magukat nemzetközi versenyeken, ahonnan rendre szép eredményekkel térnek haza. 

- Nagyon régóta van nálunk speciális matematika tagozat, ami az egész országban rajtunk kívül összesen nyolc gimnáziumban működik. Aztán az is közismert dolog, hogy erre a matematikára épülve nálunk kialakult a természettudományoknak egy rendkívül nagy vonzereje és a természettudományok és a matematika mellett még az informatika volt az, amelyik szorosan kapcsolódott a matematikához – tette hozzá.

A HVG összesítése alapján a vidéki intézmények közül mindössze egy iskolának sikerült bekerülnie a legjobb 10-be, Veszprémből, de a készítők szerint a százas listán összességében így is több a vidéki iskola, mint a fővárosi.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!