Ugrás a tartalomra

Idén sem marad filmes esemény nélkül Miskolc

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2020. szeptember 06. vasárnap 13:00
A CineFestet elhalasztották, de minőségi pótlást kapunk CineFest Speciál néven.
A hétvégéken GasztroPlacc is lesz a MŰHA előtt. Fotó: Mocsári László

A COVID-19 világjárvány miatt lelassult, szinte megállt a filmpiac: elmaradtak a mozipremierek, világszerte elhalasztották a legjelentősebb filmfesztiválokat, valamint világ és hazai szinten is abbamaradtak a filmforgatások. Mindezek tekintetében a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál szervezőinek is kényszerű döntést kellett meghozniuk: elhalasztották az idén esedékes, a sorban a 17. eseményt, amit így 2021. szeptember 10-18. között rendeznek majd meg. Azonban Miskolc idén sem marad filmes programok nélkül. Szeptember 11-étől CineFest Speciál néven indul a „pótló járat”, ami 19-éig várja a filmkedvelőket. Bíró Tibor fesztiváligazgató szerint igyekeztek a körülmények ellenére is színes eseménypalettát készíteni.

- 11-én megemlékezünk a 125 évvel ezelőtt született Moholy-Nagy Lászlóról, akinek az életéről egy magyar és egy amerikai dokumentumfilmet is vetítünk majd. Ez lesz a program nyitóeseménye.
A Moholy-Nagy 125 egy rövidebb riportfilm, melyben olyan személyiségek beszélnek a világhírű magyar művész iránti tiszteletükről és emlékeikről, mint a Sziget Fesztivált alapító Gerendai Károly vagy a Bauhaus-Archívum vezetője, Annemarie Jaeggi. Az amerikai alkotás ezzel szemben egy 125 másodperc hosszú animációs film, ami a Moholymotion címet viseli, és színes, pörgős formában foglalja össze a modernizmus hazai úttörőjének életét. A nemzetközileg ismert alkotót ünnepli a róla elnevezett budapesti Moholy-Nagy Művészeti Egyetem rektora is, aki a fesztivál vendégeként a Magyarországon készült film készítésével kapcsolatos műhelytitkokba vezeti majd be a nézőket. Ezzel párhuzamosan a Szinva teraszon szabadvetítést tartanak sport tematikájú filmekről – ezekre a helyszínekre a belépés díjmentes.

Best of filmek hete

Az Uránia és a Béke termekben az elmúlt évek legsikeresebb, díjazott filmjeit vetítik majd.
- A filmekből két-két vetítést tartunk, így reméljük, minden érdeklődő befér majd valamelyikre – mondta lapunknak Bíró Tibor, aki azt is hozzátette, hogy az előadások között lesznek kedvezményes árú, de fizetős vetítések és ingyenesen látogatható produkciók is.
- Az ingyenes programokra érkezési sorrendekben fogadjuk majd a vendégeket.
A kisjátékfilmek kedvelői is megtalálják a számításukat a CineFest Speciálon: az elmúlt évben nyertes kisjátékfilmekből is vetítenek összeállításokat. Emellett a város imázsfilmes pályázatának győzteseit is megnézhetik az érdeklődők az Otthonunk Miskolc Program keretében.

Sok kuriózummal készülnek

- A Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet által felújított régi magyar filmek közül olyan klasszikusokat tűztünk vetítésre, mint a Mephisto, a Pál utcai fiúk, a Ripacsok vagy a Szaffi. Ezeket díjmentesen látogathatja a közönség – számolt be a programokról Bíró Tibor.
Idén is Miskolc ad otthont a Magyar Hollywood vetélkedő országos döntőjének is a CineFest Speciálon. A hétvégéken GasztroPlacc lesz a MŰHA előtt, és üzemelni fog a hagyományos CineFest Lounge is, jazzkoncertekkel kiegészülve.
A Művészetek Házában ismét megtekinthetővé válik a tavaly nagy sikerrel működő régi filmek plakátjaiból készült kiállítás. Emellett kapcsolódó programok várják a filmkedvelőket számos külső helyszínen, a Palotaszállótól egészen a Népkertig.
A CineFest Specialhoz készül egy műsorfüzet is, de a programokról bővebben a fesztivál honlapján és a CineFest Facebook-oldalán olvashatnak az érdeklődők.

További hírek

Olvasnivaló