Ugrás a tartalomra

Illusztris kiállítás illusztrációkból

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2022. június 03. péntek 12:25
Nyolcvankilenc alkotó több mint százharminc nyomatát állították ki a kortárs magyar illusztráció legjavából Miskolcon.
Mocsári László képgalériája

Tavaly októberben díjazták a 2. Budapesti Illusztrációs Fesztivál kiírására érkezett legjobb pályaműveket. Nem csak ismert művészek kötetekbe fűzött munkáit mutatták be: fiatal illusztrátorok grafikáival is találkozhatott a közönség.

A fesztiválon bemutatott legjobb illusztrációk Miskolcon is megtekinthetőek. Az ideiglenes tárlatnak a Miskolci Galéria Kondor-terme adott helyet.

- Nagyon sokszínű műfajról beszélünk, a mostani kiállítás pedig ismét bizonyítja, hogy az illusztráció értékkel bír, a művészet része – emelte ki a csütörtök délutáni megnyitón Kónya Ábel, a Miskolci Galéria tagintézmény-vezetője, hozzátéve, eképp szeretnék megmutatni, mi az a vizuális színvonal, ami jelen van hazánkban, de nem biztos, hogy eljut mindenkihez.

A kiállítás a kortárs magyar illusztráció legjavát hozza Miskolcra Fotók: Mocsári László

A fesztiválra négy kategóriában lehetett pályázni. A szervezők várták a különböző szépirodalmi kötetek, tudományos művek illusztrációit, emellett szöveg nélküli lapozókkal, narratív képkönyvekkel is nevezhettek a grafikusok. A negyedik kategóriában pályázók idén évfordulós alkotók (Mészöly Miklós, Pilinszky János, Lázár Ervin) valamelyik választott munkájához készítettek illusztrációkat.

Nem csak gyermekeknek szól

- A rendszerváltás után ezt a műfajt nem képviselték igazán, igaz, a 90-es években a könyv, mint hordozó is vesztett a népszerűségéből – mondta Herbszt László illusztrátor, a kiállítás egyik kurátora.

- Szerencsére az utóbbi téren a 2000-es évek eleje pozitív változást hozott, az illusztráció viszont nem került vissza a fókuszba. Sőt, a közvélemény szerint kérdésessé vált, hogy a gyermekirodalom az irodalom része-e. Ezt ma már senki nem vitatja, és reméljük, hamarosan az illusztrációhoz is így viszonyul majd a közönség.

Herbszt László szerint ma is tartja magát az a vélemény, hogy ha egy könyv illusztrált, akkor az kizárólag a gyermekeknek szólhat.

- Ez abszolút nem igaz, az illusztrációnak nincs generációs megkötése, a felnőtt irodalomban is megjelennek grafikák – minden évben egyre több.

Révész Emese Művészettörténész, a kiállítás másik kurátora a megnyitón kiemelte, hogy szabad beadású pályázatról volt szó a fesztivál esetében.

- Nem csak kiadásban már megjelent művekkel lehetett indulni. Egy részük megtalálható könyvekben, de számos fiatal is lehetőséget látott a bemutatkozásra. Kezdettől fogva fontos cél, hogy közönség számára láthatóvá tegyék a magyar illusztráció gazdagságát, teret adva a pályakezdő grafikusoknak ugyanúgy, mint jelentős életművek beteljesítőinek – mondta Révész Emese

A kiállítás augusztus 21-ig látogatható.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!