Ugrás a tartalomra

Indul a digitális bíróság

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. november 15. péntek 19:47
A Miskolci Törvényszék Digitális Bíróság Disszeminációs Workshop keretében mutatta be legújabb informatikai fejlesztéseit és a már működő technikai rendszereit a meghívott társszervek képviselőinek.

 

Fotó: Parai Roland

A rendezvényt dr. Fuhrmann Gábor, a Miskolci Törvényszék elnökhelyettese nyitotta meg, aki köszöntőjében a Digitális Bíróság Projekt eredményeként valóra vált és a folyamatosan fejlődő XXI. századi online bíróság nélkülözhetetlen szerepét hangsúlyozta. „A bíróság néhány év alatt meghökkentő és példás technikai fejlődésen ment keresztül. Az új elektronikus ügyintézési szolgáltatásokkal – az adminisztratív terhek csökkentése mellett - tértől és időtől független, gyorsabb és költséghatékonyabb ügyintézés valósulhat meg. Az így megtakarított idő és költség a még produktívabb munkavégzésre fordítható mind a bíróságok, mind a társszervek részéről.” – fogalmazott dr. Fuhrmann Gábor, a törvényszék elnökhelyettese.

A workshop alkalmával a - helyi egyetemtől, ügyészségtől, kormányhivataltól, rendőrségtől, büntetés-végrehajtási szervezettől és a régió ügyvédi kamaráitól érkező - vendégek a Digitális Bíróság Projekt főbb elemeinek és a digitalizáció történetének bemutatásán túl megismerkedhettek az Ítélkezést Támogató Rendszer (ÍTR) és az Ügyfél Iratbetekintő Rendszer (ÜIR) lefontosabb funkcióival. A fejlesztések legnagyobb újítása ugyanis nem csak a bírósági dolgozók munkáját érint, hanem a társszervek és az ügyfelek mindennapjait is, akik az interneten keresztül, egy külön felületen tekinthetnek majd be az ún. E-aktába. Ezzel lehetővé válik, hogy akár otthonról is elérhetők legyenek a bírósági ügyekben keletkezett iratok vagy kereshetővé váljanak a közzétett anonimizált határozatok. Arra is lehetőség nyílik majd a rendszeren keresztül, hogy a konkrét ügyben az eljárás várható időtartamával kalkuláljon az ügyfél, ezzel is kiszámíthatóbbá téve az ügyek intézését.

A bíróság nagy hangsúlyt fektet a bírói munkát támogató szoftverek átfogó alkalmazására is, így a jelenlévők interaktív módon ismerkedhettek meg a diktáló hangot azonnal leíró és a szöveget nyomban megjelenítő beszédleíró program működésével is. A szakmai megbeszélés keretében az igen népszerű távmeghallgatási rendszer legújabb eredményeinek prezentálása sem maradt el, melyet az előző félévhez képest körülbelül négyszer több alkalommal vették igénybe a bíróságok. Mindezek alkalmazásával, a költséghatékonyság jegyében, az eljárások minél gyorsabban történő befejezését segíti a bíróság.

 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!