Ugrás a tartalomra

Indul a lakáspályázat a veszélyhelyzet ellenére is

Horváth Szabolcs
Utoljára módosítva
2020. március 26. csütörtök 14:38
A bérlakásokkal kapcsolatos munka a veszélyhelyzet alatt sem állt le Miskolcon, hamarosan újabb pályázatokat írnak ki.
Miskolc több pontján, így az avasi lakótelepen is hirdetnek majd meg bérlakásokat.

A Miskolc Holding Zrt. törekszik arra, hogy a kiemelt érdeklődés mellett zajló lakáspályázatok a bejelentett veszélyhelyzet ellenére is - a hatályban lévő korlátozások keretei között - folyamatosan kiírására kerüljenek. Jelenleg a lakáspályázat benyújtásához szükséges, a bejelentett veszélyhelyzetet figyelembe vevő jogi és technikai feltételek előkészítése folyik. Olyan technikai háttér kidolgozása a cél, amely lehetővé teszi, hogy a pályázatok elektronikus úton, személyes kontaktusok nélkül, akár otthonról is benyújtásra kerülhessenek.

Áprilisban indulnak a pályázatok

„Terveink szerint a pályázók egyszerű regisztrációt követően léphetnek majd be az elektronikus felületre, ahol a lakások állapotáról - a személyes kapcsolatot elkerülve - a feltöltött fényképek és a közzétett felújítási költségvetési dokumentációk alapján tájékozódhatnak, majd a pályázati adatlap kitöltését követően egyetlen kattintással nyújthatják be kérelmüket – mondta el lapunknak Dr. Kaposváriné dr. Bornemisza Emese, a Miskolc Holding lakáshasznosítási vezetője. - A pályázók által megszokottól eltérően a pályázati nyilatkozatokat alátámasztó dokumentumokat csak utóbb, közvetlenül az elbírálást megelőzően fogjuk ellenőrizni a kijelölt pályázók körében, figyelemmel arra, hogy az igazolások beszerzése jelenleg nehézségekbe ütközik. Úgy ítéljük meg, hogy a szükséges informatikai és jogi háttér megteremtését követően előreláthatólag április folyamán indulhatna el az egyszerűsített elektronikus pályázat.”

Először 30 lakást hirdetnek meg

A jelenlegi helyzethez igazodva, a pályázatok egyszerűbb és gyorsabb elbírálása érdekében, első körben 30 db piaci alapon bérbe adható kategóriába sorolt lakást hirdetnek majd meg. Az előkészítés alatt álló pályázati csomagban lévő lakásokat a város különböző pontjairól válogatták össze az Avasi-lakóteleptől a Majláthi-lakótelepig, de számos belvárosi lakás is található közöttük. A lakások bérleti díja - a fekvésüktől, az épület építési technológiájától, illetve felújítottságától függően - a jelenleg hatályos szabályozásnak megfelelően 535.-900.- Ft/m2 között alakul. A lakások különböző mértékű felújításra szorulnak. A felújítási költségek összegéről, beszámításának (lelakásának) lehetőségeiről és módjáról a pályázati kiírás fog információt nyújtani. Természetesen a pályázatok elbírálását követő szerződéskötéseknél, illetve a lakások birtokbaadásánál a mindenkor fennálló vészhelyzeti előírások betartásával fognak eljárni.
Fodor Zoltán, az egészségügyi, szociális és környezetegészségügyi bizottság elnöke ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a vészhelyzet alatt sem áll le a bérlakásokkal kapcsolatos munka, hiszen látják, mekkora igény van ezekre. Most azon dolgoznak, hogy a lehetőségekhez képest minél több bérlakást hirdethessenek meg, és ezt valószínűleg több fordulóban teszik majd. Érdemes figyelni tehát a Miskolc Holding honlapját, ahol minden információt közzétesznek.

Ne halmozzanak fel tartozást

„A lakáspályázatok mellett a másik fontos, bérlőinket foglalkoztató kérdés a bérleti díjak befizetésének módja a vészhelyzeti korlátozásokra tekintettel – tért ki egy másik lényeges témára Dr. Kaposváriné dr. Bornemisza Emese. – Legtöbb bérlőnk még ma is sárga csekken teljesíti fizetési kötelezettségét.  A jelen helyzetben a postai befizetés az idős bérlőink tekintetében nehezen megoldható.     
A megváltozott körülmények ellenére is kérjük a bérlőinket, hogy a tartozások felhalmozódásának elkerülése érdekében más fizetési mód - banki átutalás, vagy bankban intézhető csoportos beszedési megbízás - választásával határidőben teljesítsék befizetéseiket.”
Azok az idősebb bérlők, akik bankszámlával nem rendelkeznek, a postai befizetést otthonuk elhagyása nélkül, a napi bevásárláshoz hasonlóan családi, vagy önkormányzati segítséggel próbálják megoldani. Itt hívjuk fel a figyelmet arra, hogy azok a 70 év feletti személyek, akik nem részesülnek házi segítségnyújtásban és önként vállalják, hogy lakóhelyüket, tartózkodási helyüket nem hagyják el, azoknak a MIŐR Kft. segítséget nyújt az étkeztetésben, élelmiszer és gyógyszerbevásárlásban, illetve a postai ügyintézésben is. A segítségnyújtási igényt a 80/46 00 46 ingyenes számon kell bejelenteni.

Egyebekben az elektronikus pályázat kiírásáról, benyújtásának technikai feltételeiről és módjáról, a bérleti jogviszonnyal kapcsolatos bármely kérdésről a www.ingatlangazdalkodas.miskolcholding.hu honlapon, a Miskolc Holding Zrt. Lakáshasznosítási Irodájának lakashasznositas@miskolcholding.hu központi e-mail címén, vagy az alábbi ügyfélszolgálati telefonszámokon tájékozódhatnak: 70/705-6230, 70/430-8681, 70/658-3396, 70/442-1748, 70/709-1770, 70/686-5483.

 

 

 

 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!