Ugrás a tartalomra

Nem sikerült tisztára mosniuk a piszkos pénzt

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. február 15. hétfő 17:01
A Miskolci Törvényszék a mai napon hirdetett ítéletet azoknak a vádlottaknak a büntetőperében, akik több száz millió forint elsikkasztott pénzt próbáltak tisztára mosni Thaiföldre szökött ismerősük megbízásából.

A bíróság által megállapított tények szerint a négy vádlott – egy pénzszállító cég sérelmére elkövetett sikkasztásból származó – csaknem 500 millió forint elrejtését vállalták a Thaiföldre szökött ismerősük kérésére. Valamennyien tisztában voltak a pénz eredetével, ennek ellenére őrizték, befektették és más anyagi javakat szereztek rajta. Tudták azt is, hogy nagy mennyisége és összege miatt a pénzt egyszerűen nem tudják „tisztára mosni”, ezért műanyag hordókban helyezték el a bankjegyeket és az egyik vádlott ingatlanának közelében elásták a milliókat rejtő hordókat.

Rövid idő elteltével - különböző technikákat alkalmazva - elkezdték legalizálni a pénz eredetét. Az elsikkasztott pénzből sporteseményekre fogadtak, vagy szlovákiai kaszinóban próbáltak szerencsét. A fogadásokból 210 millió forinthoz, a kaszinójáték során csaknem 26 millió forinthoz jutottak. Az I. r. vádlott nagy értékű életbiztosítást kötött, értékes gépkocsit vásárolt, még a sikkasztás elkövetése miatt elítélt ismerősére kiszabott 10 millió forint pénzbüntetést is kifizette. A további vádlottak több millió forintért vásároltak ingatlant, illetve az is előfordult, hogy hiteleik törlesztésre fordították a pénzt.

Az elásott bankjegyek egy része elázott, így azokat sérült bankjegyként próbálták beváltani különböző budapesti és miskolci pénzintézeteknél. A bankfiókokban több mint 60 millió forint értékben váltottak be megrongálódott bankjegyeket.

A bíróság a vádlottakat pénzmosás bűntettében mondta ki bűnösnek. Az I.r. vádlottat 4 év 3 hónap, a II.r. vádlottat 3 év 10 hónap, a III.r. terheltet 3 év 4 hónap, a IV. vádlottat 1 év 10 hónap szabadságvesztésre ítélte. A büntetés végrehajtását a IV.r. vádlott esetében 2 év próbaidőre felfüggesztette. A bíróság a szabadságvesztés mellett valamennyi vádlottal szemben pénzbüntetést alkalmazott. Rendelkezett a bíróság arról a vagyonról is, amelyhez a vádlottak a bűncselekmény által jutottak hozzá. Az I., II. és III.r. vádlottakkal szemben 226 millió, 50 millió, illetve 20 millió forint összegben, a IV.r. vádlott esetében egy társasházi lakás és egy külterületi ingatlan vonatkozásában vagyonelkobzást rendelt el, a megrongálódott bankjegyeket pedig mintegy 60 millió forint értékben elkobozta.

Az ítélettel szemben a vádlottak védői fellebbeztek, az ügyészség három napot tartott fenn az esetleges jogorvoslat bejelentésére. A büntetőper a Debreceni Ítélőtáblán folytatódik.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!