Ugrás a tartalomra

Itt vannak az új katatörvény részletei

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2022. július 19. kedd 10:05
A törvény azt követően jelent meg hivatalosan, hogy azt hétfőn aláírta Novák Katalin köztársasági elnök.
Pillanatkép a katatörvény elfogadását követően kirobbant tüntetésekről. Fotó: Infostart

Megjelent a Magyar Közlöny hétfő este közzétett számában a Novák Katalin köztársasági elnök által aláírt új katatörvény, ami azoknak a kisvállalkozóknak a működését szabályozza, akik szeptember 1-jétől is benne akarnak maradni a kata szerinti adózásban.

Az új törvény talán legfontosabb részlete, hogy a katások szeptembertől kizárólag a lakosságnak értékesítő főfoglalkozású egyéni vállalkozók lehetnek, cégeknek, jogi személyeknek már nem nyújthatnak szolgáltatást. A kata esetében a tételes adó mértéke havonta ötvenezer forint.

Az új törvény átmeneti rendelkezései közt szerepel, hogy akinek augusztus 31-én fennáll a katás jogviszonya, annak az év első nyolc hónapjára havonta 1,5 millió forintra, azaz összesen 12 millió forintra emelkedik az a bevételi határ, ameddig nem kell 40 százalékos különadót fizetnie. A korábbi törvény alapján a januártól augusztus végéig katázóknak időarányosan 8 millió forint lenne ez a határ. Vagyis annak is büntetőadó nélkül lehet 12 milliós árbevétele, aki 2022-ben csak nyolc hónapot lesz katás.

A katatörvény szerint - melyet amúgy hétfő este írt alá Novák Katalin - az új katás adózásra augusztus 1-től lehet bejelentkezni. Az az egyéni vállalkozó, aki szeptembertől már nem jogosult az új katára, a törvény szerint október 31-ig jelentkezhet be a személyi jövedelemadó szerinti átalányadózásra.
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!