Ugrás a tartalomra

Ízek, hagyományok, értékek vármegyénkből

Detzky Anna
Utoljára módosítva
2024. szeptember 12. csütörtök 23:10
Térségünk valamennyi járása és tájegysége bemutatkozik a közfoglalkoztatási kiállítás és vásáron.
Juhász Ákos képgalériája

A város jól bevált helyszínén, az Erzsébet téren rendezi meg szeptember 12-13-án a vármegyei kormányhivatal, mintegy ötven kiállítóval a VIII. Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Közfoglalkoztatási Kiállítás és Vásárt, negyven települési önkormányzat részvételével. A felvonultatott áruk az adott tájegységek hagyományait, egyedi ízvilágát képviselik. Az évről évre egyre népszerűbb rendezvényt a Belügyminisztérium finanszírozta. 

A vásárfiák között megtalálhatóak gyümölcsök, zöldségek, szörpök, lekvárok, zöldségkrémek, lecsók, befőttek, savanyúságok, tészták, de a helyben készült sütemények közül is lehet szemezgetni. A friss hentesárut mozgó bolt árusítja. Ezen kívül egyedi textíliák, dísz- és ajándéktárgyak, kosarak, bútorok is megjelennek a kínálatban. A vásár mellett egész napos színpadi- és gyermekprogramok, bemutatók és házi süteményverseny színesítik a rendezvényt. 

Vármegyénk büszkeségei

„Nagy öröm számunkra, hogy immár nyolcadik alkalommal tudjuk megmutatni vármegyénk büszkeségeit és szépségeit. Továbbá azt az eszmét, amit Magyarország Kormánya 2010 óta következetesen képvisel, miszerint a munka értéket teremt” – mondta köszöntőjében Alakszai Zoltán, Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye főispánja. 

Alakszai Zoltán főispán nyitotta meg a rendezvényt / Fotók: Juhász Ákos

„A munka alapú társadalom megteremtésében fontos program volt a közfoglalkoztatás bevezetése. Mi itt Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében különösen érezhettük ennek jelentőségét, hiszen magas munkanélküliséggel szembesültünk. Mára több tízezer embert segített a közfoglalkoztatási program ahhoz, hogy a munka világába belépjen és az elsődleges munkaerőpiacon is megtalálja számításait” – fejtette ki. 

Hozzátette, hogy a közfoglalkoztatásnak nemcsak a településüzemeltetésben van helye. Komoly lehetőség arra is, hogy az adott tájegység, település, illetve közösség értékeit megmutassa a világnak. 

Települések seregszemléje

„Ez a kedves és különleges nyár végi forgatag egyfajta seregszemle a vármegye önkormányzatai számára. Amit a pultokon látunk, mind kiemelten értékes. Nemcsak a minőségük miatt - hiszen tudjuk, hogy miből készült és hol termett - hanem azért is, mert a termékek mögött munka, erőfeszítés áll. Felhelyezik a térképre azokat a településeket, ahol megalkották azokat” - hangoztatta Hörcsik Richárd, Abaúj és Zemplén térség országgyűlési képviselője. 

A Hejőbábai Mesevár Óvoda és Konyha, Táncos lábak népi gyermekjáték és néptánc műhelyének előadása

„A magyar munkavállalók védelme egyre fontosabb lesz a közeljövőben. Ugyanis a háborúk és a recessziók kihatással vannak nemzetgazdaságunkra és a munkaerőpiaci lehetőségeinkre. Az országban összesen 225 ezer álláskereső él, ennek közel 15 százaléka, 33 ezer fő, Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében. Itt a közfoglalkoztatottak száma közel 15 ezer fő, ami az országos 70 ezres létszám 22 százaléka" – foglalta össze Szulimán Zsolt, a Belügyminisztérium Közfoglalkoztatási, Stratégiai és Koordinációs Főosztályának vezetője.  

"Szükség esetén a közeljövőben valószínűleg biztosítani fogja a kormányzat a forrást ennél nagyobb létszám közfoglalkoztatásához is. Idén az Országos Közfoglalkoztatási Kiállítás és Vásár mellett tizenegy vármegyei kormányhivatal rendez hasonló eseményt, ahol több mint négyszáz kiállító vesz részt" - ismertette. 

A megnyitón jelen voltak még Demeter Zoltán és Kiss János országgyűlési képviselők. Konferált Muntyán Bernadett. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!