Ugrás a tartalomra

Jelentős segítség egy még élhetőbb Miskolc eléréséhez

Király Csaba
Utoljára módosítva
2022. május 04. szerda 11:57
Az Európai Bizottság által nyújtott közvetlen forrás nagy lehetőséget jelent a város számára, hogy a klímastratégiájába illeszkedő elképzeléseket megvalósítsa, ennek eredményeként pedig javuljon a városlakók életminősége.

A múlt héten érkezett a hír, miszerint Miskolcot beválasztotta az Európai Bizottság azon száz város közé, amelyek összesen 360 millió eurónyi támogatást kapnak egy klímasemlegesség elérését segítő kísérleti program részeként.

Miklós Viktor, a polgármesteri hivatal pályázati főosztályának vezetője elmondta, hogy az Európai Unió közel négyszáz városa jelentkezett a felhívásra. Miskolc a pályázati anyagában azokat az eddigi intézkedéseket és célokat mutatta be, amelyek a város klímahelyzetének javítását célozták. Az Európai Bizottság ez alapján találta támogatásra alkalmasnak a megyeszékhelyet.

Hogy ez konkrétan mekkora anyagi forrást jelent, az még nem eldöntött, valamint az sem ismert, hogy milyen kritériumok mentén tervezik elosztani a vissza nem térítendő 360 millió eurós összeget a száz győztes város között.

A HungAIRy-projekt levegőminőséget mérő egyik eszköze a városban. Fotó: Juhász Ákos

„Most a száz városnak el kell készítenie a klímasemlegességgel kapcsolatos stratégiáját. Ennek konkrét cselekvési tervet kell tartalmaznia: benne lesznek azok a projektek, beruházások és elképzelések, amelyek mentén szeretné Miskolc megközelíteni 2030-ra a klímasemlegességet” – mondta Miklós Viktor, majd példaként megemlítette a Bogáncs utcai naperőművet vagy a CNG-meghajtású buszok tervezett lecserélését elektromos járművekre.

Zárásként a pályázati főosztály vezetője elmondta, hogy bizonyos elemekre csupán le kell majd hívni a szükséges forrást, míg mások esetében versenyezni kell a többi várossal – Magyarországról még Budapest és Pécs, míg Európából olyanok, mint Barcelona és Koppenhága szerepelnek a kiválasztottak között.

Közösségi komposztáló akció; MiNap-archív; Fotó: Mocsári László

Azt Veres Pál polgármester is hangsúlyozta, hogy a városok megtisztelő sorába került be Miskolc. Hozzátette: „Azt gondolom, hogy az elismerés mellett ez feladatot és felelősséget is jelent. Olyan akciókat kell kidolgoznunk, amelyek ténylegesen élhetőbbé teszik a várost, és akár példaként is szolgálhatnak mások számára”.

Felidézte, hogy a Nagy-Miskolc program egyik fő része környezeti szempontból élhetőbb hellyé alakítani a megyeszékhelyet. Több lépést tettek már ezen cél elérése felé. „Számtalan program és feladat van, amire támaszkodhatunk, de a végső cél az, hogy Miskolc zöldebb, egészségesebb, szerethetőbb és élhetőbb legyen” – zárta gondolatait a városvezető.

A közösségi gyűlés résztvevőiből kinőtt klímanagykövetek átveszik megbízólevelüket a város 2021 novemberi közgyűlésén. Fotó: Juhász Ákos

Varga Andrea alpolgármester a támogatás kapcsán kiemelte, a városok kiválasztásánál fontos szempont volt, hogy együttműködéseket valósítsanak meg a pályázók. Felidézte, hogy a 2020-ban elindított részvételiségi program az együttműködéseket, a közös gondolkodást és cselekvést támogatja, ez pedig megalapozta a város pályázati anyagát – jó példa volt a levegőminőség javításának lehetőségeit tárgyaló közösségi gyűlés is.

A cselekvési terv alakulást, Miskolc programját a jövőben is nyomon követi majd portálunk.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!