Ugrás a tartalomra

Jelentősen drágulnak a nyelvvizsga díjak is

Miskolc Televízió / minap.hu
Utoljára módosítva
2023. január 13. péntek 12:02
A változás a miskolci nyelviskolákat is drasztikusan érinti.

Egy középfokú, komplex nyelvvizsgáért most nagyjából 40-45 ezer forintot kell fizetni. Ez 20 százalékos emelkedést jelent a korábbi árakhoz képest. A nyelvvizsgázók számának csökkenése már most tapasztalható. A Miskolc Televízió által felkeresett Belvárosi Nyelviskola és Képzési Központban jelenleg 100-150 diák tanul valamilyen idegen nyelvet. A létszám egyelőre nem csökkent, a nyelvvizsgára jelentkezőké viszont jelentősen. Többek között azért, mert a téli időszakban tovább emelkednek a vizsgadíjak.

- Nálunk kétfajta nyelvvizsgát lehet tenni. Mind a két nyelvvizsgaközpont emeli a vizsgadíjakat. Az egyik már az év elejétől drágább lett, ott 20%-os emelés történt, ami a jelen helyzetben reális. A másiknál a februári vizsgaidőpontig még változatlan a vizsgadíj, viszont ők is tervezik az emelést. A mértéke még nem ismert, de jelentős változással számolunk az eddigiekhez képest – nyilatkozta Karsza Péterné Szalánczi Beáta, az oktatási intézmény ügyvezetője.

A jelentkezők száma azonban nemcsak emiatt csökken. A helyzeten tovább ront, hogy tavaly decemberben elfogadta a parlament a felsőoktatási törvény módosítását, amely kimondja, hogy a nyelvvizsga megszerzése nem központi feltétele a tanulmányok lezárásának és a diploma átvételének.

- Ez természetesen elég fájdalmasan érint minket, hiszen a nyelvtanulók nagy része azért érkezett hozzánk, hogy felkészüljön a nyelvvizsgára, vagy már kifejezetten a vizsgára jelentkezett azzal a céllal, hogy a diplomájához vagy a továbbtanuláshoz nyelvvizsgát szerezzen – mondta Karsza Péterné Szalánczi Beáta.

Az ügyvezető hozzátette, várják az első konkrét szabályozások megjelenését. Arra számítanak, hogy a keresettebb, nevesebb egyetemek, főiskolák továbbra is megkövetelik majd a nyelvvizsgákat. Hiszen a tapasztalatok szerint egy vagy akár több nyelv középfokú ismerete nélkül egy szakmában helytállni nem egyszerű.

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!