Ugrás a tartalomra

Jó szezonra számítanak a csemegekukorica termelők

mti.hu
Utoljára módosítva
2024. július 15. hétfő 13:17
Bőven jut a feldolgozóiparba és a fogyasztók asztalára is a friss csemegekukoricából - derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) hétfőn kiadott körképéből.

A szakmai szervezetek kiemelik: Magyarország nagyhatalomnak számít csemegekukorica-termesztésben. A konzervipari felhasználásra szánt zöldség mellett népszerű a frisspiaci fogyasztásra szánt, úgynevezett csöves kukorica is.

A frisspiacra szánt terméket elsősorban kistermelők állítják elő, jellemzően 0,5-1 hektáros területeken. Az ütemezett vetésnek köszönhetően a termelők május végétől október elejéig el tudják látni a hazai piacot friss csemegekukoricával.

A NAK és a FruitVeB szerint a hazai csemegekukorica-termesztés világszinten az élvonalban van, Kínával és az Amerikai Egyesült Államokkal vagyunk versenyben. Az EU-n belül Magyarországon van a legnagyobb csemegekukorica-termőterület. Hazánkban 24 ezer hektáron foglalkoznak csemegekukorica-termesztéssel, a területek 90 százaléka öntözött. A termés jelentős részét a konzervipar dolgozza fel.

Közölték: a csemegekukorica ízét elsősorban a benne lévő cukortartalom határozza meg, amely zsenge, úgynevezett tejes-érési állapotában a legnagyobb. Ennek megfelelően - a piaci trendeket követve - az elmúlt évtizedben fokozatosan terjedtek a szuperédes fajták, és mára már meghatározók a magyar termesztésben is.

A csemegekukorica felhasználható főzve köretnek, vagy köretek kiegészítésére, grillezve grillzöldségekkel együtt, más zöldségekkel együtt savanyúságnak; a salátáknak is igen kedvelt kiegészítője a szakértők szerint. Üzletekben leginkább konzerv és fagyasztott formában kapható, és már hazánkban is egyre kedveltebb az előfőzött vákuumcsomagolt csemege - jegyezte meg NAK-FruitVeB körképe.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!