Ugrás a tartalomra

Jó ütemben halad a Művészeti Központ kialakítása

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2022. március 10. csütörtök 18:59
A teljesen megújuló épületet várhatóan májusban adják át.

Juhász Ákos képgalériája

Körülbelül nyolcvanöt százalékos készültségi szintnél tart az egykori Szentpáli iskola épületének felújítása – mondta el lapunk érdeklődésére a polgármesteri hivatal pályázati osztályának vezetője. Miklós Viktor kiemelte, mivel az épület helyi védettség alatt áll, a homlokzatot az eredeti állapotba kellett visszaállítani.

- Ennek figyelembevételével választotta ki a kivitelező az ablakokat, sőt azok színét is ez alapján választották meg. A tetőfedésnél is látható, hogy igyekeztünk olyan cserepet választani, ami korhű, és ami megőrzi ennek az épületnek az eredeti szépségét – mondta el Miklós Viktor, aki kiemelte: természetesen a jellegzetes téglaarchitektúrát is megőrzik.

Az épületet a megyei illetőségű Syntax Consult Kft. újítja fel. A munkálatokkal a megfelelő ütemben haladnak, a pályázati osztály vezetője szerint a tantermeket már kialakították, több szinten már a burkolatokat is felrakták a falakra.

A felújítást több mint nyolcszázmillió forintból végzik el: ebből 168 millió forint önerőt az önkormányzat biztosít, 433 millió forintot a kormányzat, a maradék pedig Európai Uniós támogatás. Veres Pál, Miskolc polgármestere emlékeztetett, a megújuló iskolaépület földszintjén egy melegítőkonyha és étkező működik majd, az első és a második emeleten pedig a Miskolci Bartók Béla Zene- és Táncművészeti Szakgimnázium számára alakítanak ki tantermeket. Végül a harmadik emeletre és a tetőtérben kialakított új helyiségekbe a Miskolci Kulturális Központ irodái költöznek majd.

- A tervekben szerepel még a projekt folytatása is, hiszen bár a jelenlegi források ennek az épületnek a megújítására elegendőek, de vizsgáljuk annak lehetőségét, hogyan lehetne ezt a létesítményt kibővíteni, hiszen a telek alkalmas arra, hogy itt egy komplex művészeti központ létrejöjjön – mondta a városvezető.

A megújult épületet várhatóan májusban adják majd át, és az engedély megszerzése után mind az iskola, mind a kulturális központ beköltözhet majd ide.

Ahogyan arról korábban részletesen is írtunk, a lassan százéves épületet a Miskolci Ortodox Izraelita Hitközség építtette az 1920-as évek második felében. A második világháború után viszont egyik oktatási intézmény sem indult már újra, mivel diákjaik és tanulóik túlnyomó része mártírhalált halt.

Ezt követően a Csengey utcai ingatlan minden valószínűség szerint üresen állt több mint két évtizeden át. Aztán 1969-től az 1954-ben létrejött Miskolci Kereskedelmi Tanulóiskola (ma Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátói Technikum és Szakképzőiskola) használta azt egészen 2002-ig. Az épület történetéről bővebben ebben a cikkünkben írtunk.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!