Ugrás a tartalomra

Jogerőre emelkedett a Csöbör Katalint elmarasztaló Választási Bizottsági határozat

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. február 28. hétfő 18:15
A Fidesz-KDNP országgyűlési képviselőjelöltje ellen még az MSZP tett panaszt jogellenes kampánytevékenység miatt. Úgy tudjuk, hogy a politikus részéről a határozattal kapcsolatban nem érkezett fellebbezés.

Ahogyan arról korábban lapunk is beszámolt, panaszt tett az MSZP korábban Csöbör Katalin, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselő ellen mivel néhány hete jogellenes kampánytevékenységet folytatott egy iskolában: az egyik állami program laptopjait osztotta ki az Avasi Gimnáziumban Cseresnyés Péter ITM államtitkár társaságában.

Az MSZP kifogása szerint Csöbör Katalin részvétele az eseményen, és az arról készült bejegyzés azt sugallja az átlagos választópolgár számára, hogy az eszközök a képviselő közvetlen, személyes tevékenységének eredményeként kerültek az iskolába. Továbbá a választási kampány kontextusában az átlagos választópolgár nem tudja tisztán elkülöníteni a képviselői és a jelölti minőségben való megjelenést, és a jelenleg zajló választási kampányra tekintettel Csöbör Katalin megjelenését a jelölti szerephez köti. Ráadásul Cseresnyés Péter államtitkár jelenléte a párt szerint jogtalan előnyt biztosított Csöbör számára.

Akkor megírtuk azt is, a Választási Bizottság úgy ítélte meg, hogy Csöbör Katalinnak mint jelenlegi országgyűlési képviselőnek nincs olyan, jogszabályban rögzített feladata, amely során a Miskolci Tankerületi Központ által biztosított eszközök kiosztásában közre kellene működnie. A szervezet azt is közzétette, hogy Csöbör Katalin jelölt az átadáson képviselői tisztségéből nem levezethető funkciót ellátva, politikai céllal, képviselőjelölti minőségében járt el, és kampánytevékenységet végzett, amikor az Avasi Gimnáziumban az eszközök ünnepélyes átadásán részt vett, és abban közreműködött. 

A választási bizottság határozatban állapította meg, hogy a fideszes jelölt jogsértést követett el. A további jogszabálysértéstől eltiltották, bírság kiszabását viszont nem tartották indokoltnak.

Mint megtudtuk a döntés hétfőn jogerőre emelkedett. Halmai Gyula, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 1-es számú választókerület választási bizottságának elnöke érdeklődésünkre elmondta, korábban érdeklődött a helyi választási irodánál, ahol azt közölték a határozat elleni fellebbezés hozzájuk nem érkezett.

Vitályos Eszter, a Pest megye 3-as körzetében induló Fidesz-KDNP jelölt, az EMMI államtitkára egy szentendrei iskolában osztott laptopokat. Ellene a Momentum tett panaszt korábban, a választási bizottság őt is elmarasztalta.

(Címlapképünkön: Csöbör Katalin egy laptopátadó ünnepségen az Avasi GImnáziumban)

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!