Ugrás a tartalomra

Jösztök lajbiban makukázni? - interjú a Bohemian Betyarsszal

Király Csaba
Utoljára módosítva
2021. augusztus 05. csütörtök 19:13
A közelmúltban debütált a Bohemian Betyars Makuka című száma és a hozzá tartozó klip. A lokálpatrióta muzsika kapcsán Palágyi Máté „Kakassal”, a zenekar hegedűs-énekesével egyebek mellett arról is beszélgettünk, hogy mennyire kellett elmagyarázni a nem B.-A.-Z. megyei rajongóknak a számunkra ismerős szavak jelentését, vagy miért szorongat Kakas egy tyúkot a klipben.

Végre elérte megyénket a különböző magyar nyelvű tájegységeket, városokat zenén keresztül bemutató Road Movie-sorozat: a miskolci Bohemian Betyars elkészítette Makuka című muzsikáját és a hozzá tartozó klipet. A játékos neo-hippi videó szívmelengetően ismerős helyszíneken és messziről jött emberek számára szokatlan szavainkon keresztül villantja meg a miskolciság és a „Sorsod Borsod”-életérzéseket.

A hatfős zenekarból Palágyi Máté „Kakas” mesélt a Miskolci Naplónak a Makuka legendájáról.

Miskolci zenekarként ti képviselitek a várost és B.-A.-Z. megyét a Road Movie-sorozatban. Honnan jött az ötlet a Makuka szövegéhez?

Amikor megérkezett a felkérés, hogy írjunk egy dalt a szülővárosunkról, akkor – miután megnéztük a többiek videóit – úgy voltunk vele, hogy semmiképpen sem egy olyan nótát szeretünk volna, ami arról szól, hogy „de jó hazaérni”, „itthon vagyunk”, „Miskolc a legjobb hely”. Nem egy konkrétan miskolci számot akartunk írni. Aztán jött az ötlet: elég sok táj- és szlengszavunk van, amik borsodivá tesznek minket. Mind a hatan összeírtunk helyi kifejezéseket, bedobtuk őket egy kalapba, majd kihúztuk és írtunk hozzájuk sorokat, amiből összeállt a szöveg.

A végeredmény szerintünk egy szerelmes-elvágyódós-nagyon betyáros nóta lett, ami úgy ízig-vérig miskolci, hogy nincsen benne közvetlenül szó arról, milyen jó ott élni – inkább alternatív módon jelenik meg az érzés. Nagyon szeretjük a megyét és Miskolcot, sokat járunk haza, és ezt mi így adtuk ki magunkból.

bohemian beatyars
Forrás: Bohemian Betyars // Facebook

Aztán született egy nagyon érdekes klip…

A klip tematikáját nagyban meghatározta az, hogy hogyan írtuk a számot. Mindenképpen egy hozzánk illően vidám videót akartunk: kicsit önironikus, kicsit vicces, de mi így szeretjük magunkat. Szerintem tök jól párhuzamba állítóható ez a várossal és a miskolciakkal. A helyszínek kiválasztásában a rendező Freund Ádám segített, akiben mi nagyon megbízunk. Ő rendezte az Elölről újra című számunkhoz is a klipet, ami egy sötét, kicsit befelé fordulós anyag lett a koronavírus-járvány közepén. A Makuka már a kiszabadulásról és az örömtáncról-örömzenéről szól.

A klipben szerepelnek a szüleid és más „nem hivatalos” statiszták is. Ők hogyan kerültek be a stábba?

Rokonok, helyiek, barátok és a Szinvavölgyi Néptáncműhely szerepelnek – utóbbiban mi több mint 10 évig néptáncoltunk Fehér Gáborral (a Bohemian Betyars basszusgitárosa, bögőse és vokálosa – a szerk.). Mivel táncjelenetekhez kerestünk embereket, egyértelmű volt, hogy őket kérjük fel elsőként, emellett apukáméknak is van egy táncegyüttese, ahonnan szintén jöttek szereplők. Levinek (Szűcs Levente a zenekar énekese és akusztikus gitárosa) pedig a szülei tanárok, az ő osztályaikból jöttek diákok. Nem akartuk széles körben meghirdetni, hanem ilyen kicsiben volt jó. Ez a forgatásra is nagyon jó hatással volt: a rudabányai tónál egy rendes kis házibuli alakult ki, hiszen mindenki ismert mindenkit. Raktunk egy nagy tüzet és körbejárt a pálinka.

A tyúk a beceneved, a „Kakas” miatt szerepel a klipben?

Igen. Egyébként több állatot terveztünk, de végül ez az egy maradt. Szerintem sokkal intimebb lett, hiszen végülis körbe viszem a kis tyúkomat a megye szép tájain. Ráadásul a végén én is kakassá változom a taréj miatt. Egyébként a hajamon a rendező is meglepődött, mert nem tudott róla. Kérte, hogy valamit változtassak, visszakérdeztem, hogy „beállítsam a hajamat?”, erre mondta, hogy mehet. Amikor megjelentem előtte feltupírozott hajjal, azért megijedt, de bejött a dolog.

bohemian beatyars
Forrás: Bohemian Betyars // Facebook

Milyenek a visszajelzések? A rajongók tudják értelmezni a szöveget?

Mi büszkék vagyunk ezekre a szavakra, és azt is elmondhatjuk, hogy Kazinczy itt újította meg a nyelvet, úgyhogy igazság szerint a jösztök lehet a helyes forma… Olyan volt, hogy magyarázni kellett a szavak jelentését. Ami pozitív visszajelzés, hogy 1 hét alatt közel 62 000 lejátszás volt a YouTube-on. Ez egy nagyon jó teljesítmény, ami mutatja, hogy nagyon tetszik az embereknek a dal.

Úgy érzékelem, hogy a Makukát leszámítva is büszkék vagytok a miskolciságotokra. Több olyan dalotok van, ami a városhoz vagy a régióhoz kötődik.

Van a Megjöttek a fiúk, ami lényegében az első videóklipünk volt és azzal helyeztük fel magunkat a magyar zenei élet térképére. Azóta is sokan éneklik, hogy „megjöttek a Borsodi fiúk”. Ott a Helynekem szórakozóhelyről írt dal, ami hála az égnek a miskolci kulturális élet meghatározó pontja, ahol fel tudunk lépni. A Makukával kicsit visszatértünk a gyökerekhez témában, képileg és zeneileg is. Az októberben megjelenő új lemezen ez lesz szerintem az a szám, ami visszanyúlik a kezdeti időkhöz.

Mi mikor hallhatjuk legközelebb élőben a Makukát?

Szeptember 4-én a Miskolci Egyetemi Napokon, szeptember 18-án Tállyán a Kerekdomb Fesztiválon, december 30-án pedig a Helynekemben lépünk fel.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!