Ugrás a tartalomra

Jótékonysági futással, határon átnyúló sétával és aukcióval gyűjtenek a kislány gyógykezeléseire

Nagy-Hankó Krisztina
Utoljára módosítva
2024. április 10. szerda 13:21
Ritka genetikai betegség terheit viseli a nyolchónapos Hegedűs Zoja, akiért összefogtak édesapja bajtársai.
Fotók: Dojcsák Dávid tűzoltó százados (B.-A.-Z. Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság) 

Ötödik alkalommal szervez jótékonysági futást a miskolci Supersum Alapítvány egy beteg gyermek javára. Ezúttal a nyolchónapos Zojáért, az encsi tűzoltóság szolgálatparancsnokának kislányáért futnak a segíteni szándékozók. Az alapítvány a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatósággal és Szerencs Város Önkormányzatával fogott össze.

Április 21-én vasárnap 10 órakor indul a futam a szerencsi Rákóczi-vártól. A táv mindig az adott évszám, vagyis most 2024 méter. A nevezési díj kétezer forint, de egyéb módon is támogatható a kezdeményezés akkor is, ha valaki nem szeretne futni – mondta el lapunknak Bernasconi Bús Katalin, a Supersum Alapítvány kuratóriumának elnöke. A jótékonysági futásra nevezni a helyszínen és előzetesen online is lehetséges. Aki pedig szívesen támogatná Zoja gyógyulását, az alapítvány elkülönített számlaszámára is utalhat.

Hegedűs Zoja a terhesség 28. hetében koraszülöttként, szívtumorral és egy ritka genetikai betegséggel, sclerosis tuberosa-val jött a világra 2023 júliusában. Kilenc hétig voltak kórházban, mielőtt hazaengedték őket. A kicsi lánynak folyamatosan gyógyszereket kell szednie, hogy a tumor zsugorodását megtartsák, emellett komplex és intenzív fejlesztő kezelésekre van szüksége – hangsúlyozta az elnök. Szülei minden lehetőséget megragadnak, hogy Zoja állapota javuljon, szeretnének eljutni a solymári Borsóházba, illetve egy budapesti speciális intézménybe, ahol rengeteg gyermeken segítettek már.

Zoja felépüléséért szülei és két nagyobb testvére mellett mások is összefogtak. A kislány gyógyulásáért nagyszabású jótékonysági a(u)kció indul, a felhívás során jelentős értéket képviselő dedikált sportereklyékre lehet majd ajánlatot tenni április 2. és 14. között. Számos profi magyar és nemzetközi sportegyesület, válogatott ajánlott fel mezeket és sportszereket a kis Zoja megsegítésére, melyekre a Supersum Közhasznú Alapítvány hivatalos Facebook oldalán lehet licitálni. Az aukción és a futás nevezési díjaiból befolyt összegből Zoja további kezelését szeretné finanszírozni a család.

Mindemellett egy további egyedi felajánlás is érkezett – tudatta Bernasconi Bús Katalin. Németi Gergő tűzoltó százados, a mezőcsáti katasztrófavédelmi őrs őrsparancsnoka kétgyermekes édesapa, tudja, hogy nincs lehetetlen ha a gyermekekről van szó. Tavalyi térd műtétje után "csak" gyalogolva teszi meg a száz kilométeres távot Kassa és Miskolc között Zojáért. Ő volt az a bátor tűzoltó, aki korábban bajtársával együtt negyvenhétszer futott fel egy miskolci bérház tizedik emeletére, felhívva a figyelmet egy másik nemes kezdeményezésre. 

Az őrsparancsnok április 11-én 18 órakor egy barátjával együtt vág neki a távnak, a célt nagyjából egy nap alatt éri el, április 12-én 17 óra körül várható az érkezésük az Avasi kilátóhoz. Miskolcon többen jelezték, hogy csatlakoznak hozzá a küldetésben – tudatta a kuratóriumi elnök. Németi Gergő célja, hogy a jótékonysági sétával minimum százezer forintot gyűjtsön Zojának. Minden kilométer ezer forint támogatást ér. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!