Ugrás a tartalomra

Jövő héttől e-roller repíthet a munkába

Bacsó István
Utoljára módosítva
2023. június 16. péntek 15:17
Szerdán indul a közösségi elektromos rollerezés Miskolcon, az okostelefonnal bérelhető, cserélhető akkumulátoros járművek egy környezetbarát, zöld alternatívát kínálnak a városi közlekedésben.
Fotók: Juhász Ákos

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Miskolcon is elindul az a rollermegosztó szolgáltatás, amely vonzó lehetőséget kínál, elsősorban a belvárosi, rövidebb távú mobilitáshoz, csökkentve a személygépkocsi használatot és kapcsolódva a meglévő városi tömegközlekedéshez. A város számos pontján úgy alakították ki a bérlési és parkolási lehetőséget, hogy a villamosokról, buszokról átszállva az elektromos rollerekre, gyorsan és kényelmesen folytathassák az útjukat az emberek a város legforgalmasabb területein is. 

A rendszer jövő hét szerdai elindítását bejelentő pénteki sajtótájékoztatón megtudtuk, hogy Miskolc önkormányzata és a szolgáltató cég közösen dolgozta ki a közrollerrendszer működési feltételeit, beleértve az üzemelési területet és a mobilitási pontok kijelölését, ahonnan a járművek elvihetők. 

„Egy újabb mérföldkőhöz érkeztünk, az elmúlt években Miskolc önkormányzata igyekezett megtenni mindent annak érdekében, hogy ez a város minél élhetőbb és jobb hely legyen. A fiatalok itt telepedjenek le, ne menjenek el innen, tudjanak munkát vállalni és egészségesen lehessen a városban élni. Ennek érdekében csatlakoztunk a „100 klímasemleges város” Európai Uniós misszióhoz, elektromos buszokat szereztünk be és jelentősen bővítettük a kerékpárút hálózatot. Az ideérkező befektetők első kérdései között is szerepel, hogy milyen módon lehet eljutni azokra a telephelyekre, amiket ők kinéztek maguknak. Prioritásként kezelik a kerékpárút hálózat fejlettségét és a környezetbarát alternatív közlekedési lehetőségeket, amelyekkel kiváltható a személygépkocsi használat. Most már ezek között elmondhatjuk, hogy a modern elektromos rollerek is rendelkezésre állnak” – mondta el a tájékoztatón Veres Pál polgármester. 

Hozzátette, arra törekszenek, hogy a tömegközlekedés legyen a meghatározó a városban, mellette pedig az olyan mikromobilitási eszközök használata, mint a kerékpár és az elektromos roller, amelyekkel nem csak környezettudatosan, de sokszor gyorsabban is eljuthatunk a célunkhoz, mint autóval. A városvezető szerint, az elektromos roller jó kiegészítője lehet a meglévő tömegközlekedésnek. 

Badány Lajos alpolgármester bejelentette, hogy az üzemeltető céggel egyeztetve, a jövő héten szerda reggel indul a rendszer Miskolcon. Az elektromos rollert egy okostelefonra letöltött alkalmazás segítségével lehet kibérelni, első körben a város több mint száznyolcvan pontján, amely hálózat a továbbiakban – lakossági igények szerint – bővülhet. A rollerhasználat végeztével az eszközt ugyanezen mobilitási pontok valamelyikén kell elhelyezni. Az üzemeltetést az egyik piacvezető e-roller szolgáltató, a TIER biztosítja, ők felügyelik a rendszert, végzik a szükséges karbantartásokat, töltik fel az akkumulátorokat. A roller-flotta az induláskor 330 darab járműből áll, amely szükség szerint növekedhet. Miskolc az ötödik város az országban Budapest, Siófok, Győr és Gödöllő után, ahol ez a szolgáltató ilyen lehetőséget kínál.

„Ezek a rollerek nagyon korszerűek, a biztonságot szolgálja, hogy a sebességüket 25 kilométer per órára korlátoztuk le, amely egy gyalogosok által sűrűn használt közterületre érve 10 kilométer per órára csökken automatikusan. Használatukat elsősorban a kerékpáros infrastruktúrán javasoljuk, a rolleres közlekedésre jelenleg a kerékpárokra vonatkozó KRESZ szabályok érvényesek. A járművek hatótávolsága megközelítőleg 40 kilométer, de ez nagyban függ a felhasználó súlyától, és a használat aktuális körülményeitől” – ismertette az alpolgármester. 

Visszautalva Veres Pál városi tömegközlekedésről elmondott gondolataira, Badány Lajos közölte, dolgoznak azon, hogy az MVK és a TIER szakembereivel közösen kidolgozzanak egy közös bérleti konstrukciót, amely akár már szeptembertől bevezetésre kerülhetne. Ennek lényege, hogy az MVK kombinált bérletének árában jelentős kedvezménnyel jelenjen majd meg az elektromos roller bérlésének költsége. A cél az, hogy a közösségi közlekedés használatára buzdítsák a miskolciakat, akik a mikromobilitási eszközökkel kiegészítve, akár háztól házig eljuthatnak környezetbarát módon. Ez reális alternatívája lehet a saját gépkocsi használatának.  

Még több fotó a galériában. Kattints!

A sajtótájékoztatón megtudtuk azt is, hogy a rollerbérlés árai országos viszonylatban Miskolcon lesznek a legalacsonyabbak. Ez 250 forintos feloldási díjat és 60 forintos percdíjat jelent. Kérdésre válaszolva a szolgáltató képviselője elmondta, hogy a felhasználók az applikáción látják, hol vannak a körzethatárok, a roller szoftvere is hangjelzést ad, amikor elérik a határt, sőt, lassítja, majd megállítja az eszközt. A beépített GPS helyzetjelzését pedig a TIER munkatársai látják, így mindig pontosan tudják, melyik e-roller éppen hol van. Ez igaz a körzethatáron túl is, ezért nem érdemes elvinni a rollert, mert gyorsan megtalálják, azzal együtt, aki elvitte.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!