Ugrás a tartalomra

Júliusban Zártosztály koncert lesz az Adyban

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. július 12. kedd 18:27
Idén újra Miskolcon a Zártosztály és a bakancsos Edda tagok produkció! Akik voltak már az előző évi koncerteken, pontosan tudják, hogy mire számíthatnak. 22 Edda sláger a 80-as évekből, a Kölyköd voltam-tól a Gyere őrült-ig. A két gyémántlemezes korszak sikerdalai ex-Edda tagok előadásában.

 Idén a két régi dobos lesz a vendég: Fortuna László Tüsi és Csapó György Buksi. 
A Zártosztály jelenlegi felállása: Csillag Endre Csuka, Mirkovics Gábor Zserbó, Donászy Tibor Tipcsi, Kiss Zoltán, és Lázár Zsigmond. 
2022 jubileumi év, hiszen Csuka 65, Zserbó 60 éves lesz.

– Utoljára tényleg ’86-ba éreztem így magam zenekarban, mint a Zártosztályban –  emlékezett vissza Mirkovics Gábor. Ritka, hogy ennyire egységes a kémia. Mert ez nagyon-nagyon fontos! Ezt beszéltük Csillaggal is, hogy a ’86-os Edda is azért volt annyira sikeres, mert nagyon egységes volt a kémia közöttünk. És most ugyan ez van! Olyan a próba, hogy lemész és egyből jó hangulatod lesz. Érted? Tehát nagyon jól érzed magad. Mondtam is Csillagnak, hogy ezt muszáj tolni, mert ilyen 20-30 évente egyszer van, hogy tényleg ennyire jó a gárda.

– Hogy kerültél az Eddába?

– Hát, kérlek szépen, engem konkrétan Göme (Gömöry Zsolt) vitt oda. Ez érdekes sztori, mivel én már előbb tudtam, hogy oda kerülök, még mielőtt Attila fölhívott volna. A lényeg, hogy ment Gömöry valahol a városban és találkozott az egyik haverommal és újságolta, hogy fognak majd engem hívni egy platinalemezes zenekarba. Ez volt valamikor decemberben és január eleje környékén jött a telefonhívás. Göme ismert már engem, mert mi Budapesten az E klubban kvázi ismertebb kezdő zenészek voltunk, én a Derbyben játszottam, előtte Göme a Pókderbyben, és ezekkel az akkori Első emeletesekkel jártunk össze. Tehát volt egy ilyen zenész krém.

„Na, csörgött a telefon január elején: „a rettenetes Pataky Attila vagyok.” Én nem tudtam, hogy mi ez a „rettenetes”.  Akkoriban ment le az Eddáról a dokumentumfilm, amit ’83-ban forgattak, amit én akkor nem láttam még – s nem tudtam, hogy ezt miért mondja.”

Végül is így szálltam be, Göme ajánlása elegendő volt, illetve volt egy meghallgatás, majd utána mondták, hogy oké…

– Hogy érezted magad a zenekarban? 1985-ben bekerültél fiatalon, friss húsként egy menő bandába. Elég nagy jövés-menés volt ott gitáros fronton akkoriban, nehezen alakult ki a végleges felállás.

– Nagyon nehezen. Gyakorlatilag volt Attila, Tüsi, mint „kéttagú Edda”, utána lett Göme, majd én. Te, iszonyatosan nagy dolog volt akkor bekerülni oda! Ez olyan, mintha elhívnának egy fiatal focistát a Barcelonába játszani.”

– Dobos fronton sok váltás volt az Eddában, Donászy Tibor hogy került a zenekarba?

Hirleman Berci az Edda 6-os lemez felvétele előtt, a legrosszabbkor szállt ki. A lemez dalai már nagyjából készen voltak. Az albumot már Papp Tomival doboltattuk fel, ő segített ki minket. Sőt, akkor volt nyári NDK-s fellépésünk is! Szóval volt ott nagyon komoly keveredés. Az NDK-ba is Tyotyóval (Papp Tomi – a szerk.) mentünk ki. Akkor mi Csillag Bandival nagyon-nagyon szerettük ezt a zenekart – de szerintem a többiek is. Annyira magunkénak éreztük a dolgot Csillaggal, hogy tényleg hajtottunk, mi kezdtük el keresni a dobost is, és kitaláltuk, hogy menjünk el Donászyt megnézni. Akkor éppen Ricsézett, úgy emlékszem, hogy Feróval csináltak valami Hamlet rockopera-szerű dolgot. Lementünk a próbára, utána Tibit én elhívtam a lakásomra.

„Akkor már kész volt az Edda 6-os lemez. Panelban laktam a Tétényi úton, és oda följött Tibi, meg Csillag Bandi. Mutattuk neki a 6-os lemezt és azt mondta, hogy: gyerekek, ez nagyon jó, és hát akkor jövök. Na, attól kezdve lett meg az Eddának, az a nagyon- nagyon erős felállása, amit később külföldre is meg akartak venni!”

Külföldi lehetőségek is voltak akkor…

Ausztriában, Németországban, Svájcban, Franciaországban is jártunk akkor! Olyan komoly lehetőségek voltak, hogy John Norumnak (Europe), meg Samantha Foxnak a menedzsere többször is iderepült és megnézte a Petőfi Csarnokban tartott koncertünket. Utána gyakorlatilag kaptunk is szerződést/ajánlatot, ami a Kör és a Lisztománia című szerzeményre vonatkozott, ami a 7-es Változó idők lemezen van. Amit még mi csináltunk ugye kompletten –  ezt is azért nem árt tudni! A 7-es lemez ugyan már nem velünk lett följátszatva, de azt végig mi írtuk.

„Emlékszem, amikor a Deep Purple előtt játszottunk, Ritchie Blackmore a színpad széléről figyelt végig minket, és utána odament Csillaghoz és azt mondta, hogy: Ez valami fantasztikus! Te szemtelenül jó gitáros vagy, nagyon haragszom is rád!”

Szó szerint ezt mondta. Utána együtt buliztunk bent a sportcsarnokban. Három koncertet játszottunk velük, azt mondták, hogyha korábban tudták volna, hogy mi ilyen jók vagyunk, elvittek volna minket az egész európai turnéra.

– Emlegetted ezt a bizonyos 7-es lemezt, hogy az gyakorlatilag kompletten meg lett írva általatok és utána kerültetek ki a zenekarból. A jelenlegi Zártosztály formációtokkal, amiben Csillag, Donászy és te is benne vagytok, ezt is játsszátok.

– Így van. Már az őszi turnén ezek a számok mentek az Eddával és mi most a Zártosztállyal is nyomjuk ezeket.

„A Zártosztállyal mi csak olyan számokat játszunk, amiket mi akkor írtunk az Eddában – kizárólag csak ezeket! Kérdezték is már tőlünk, hogy tribute banda ez? Nem! Saját magunk tribute bandája nem lehetünk! Az 5., 6. és 7. Edda lemezről játszunk most számokat – illetve, ha a bakancsos tagok is fellépnek velünk, akkor az első három lemez anyagát is.”

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!