Ugrás a tartalomra

A Kamara Napja: emlékeztek, ünnepeltek, díjaztak

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2021. november 30. kedd 09:17
A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara egy év kihagyást követően hétfőn ismét miskolci székházában tartotta a Kamara Napja alkalmából rendezett díjátadását, egyben hatvankettedik küldöttgyűlését.
Fotók: Juhász Ákos

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 1994. november 29-én alakult, a hagyomány szerint ez a nap a „Kamara Napja”. Idén a BOKIK megalakulásának huszonhetedik, a Miskolci Kereskedelmi és Iparkamara létrehozásának pedig száznegyvenkettedik évfordulóját ünnepelték a tagok - ki személyesen a helyszínen, ki pedig online formában. 

Az ünnepélyen előadást tartott Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, aki elmondta: míg 2019-ig a tartós növekedés és a folyamatosan csökkenő államadósság jellemezte a magyar gazdaságot, addig a pandémia okozta gazdasági visszaesés nyomán mostanra világszerte akadoznak az ellátási láncok. Mindeközben a közeljövőben munkaerő-, kereslet-, nyersanyag-, energia-, tőke- és pénzhiánnyal kell számolnunk, amire idehaza még hozzáadódik a leértékelődő forint is. Meglátása szerint a hazai vállalkozásoknak nem szabad kizárólagosan az államtól, a jegybanktól és az iparkamarától várniuk a megoldást - a fentieken túl a digitalizáció és a termelékenység-hatékonyság folyamatos kihívásait csak felelős menedzsmenttel, az egyes portfóliók az elvárásokhoz való módosításaival, a pénzügyi kultúra javításával és szemléletformálással lehet megugrani.

- Habár teljesen más bázispontról indulva, de a magyar gazdaság növekedési mértéke jelenleg meghaladja a németet – hangsúlyozta Parragh, majd hozzátette, a megye gazdasági teljesítménye alapvetően jónak mondható, azonban a vírushelyzet jelentette bizonytalanság miatt nehéz megmondani, hogy ez így maradhat-e a jövőben is.

A kamara és a város vezetői a Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Technikum és Szakképző Iskola képviselőivel a délelőtt folyamán koszorúkat helyeztek el a Szentpéteri kapui temetőben Lapis Imre néhai kamarai alelnök nyughelyénél, valamint Szentpáli István egykori városvezető Deszka temetőben található sírjánál és a BOKIK-székházon lévő emléktáblájánál. 

A küldöttgyűlésen bemutatkozott a Mathias Corvinus Collegium helyi képviselete, melynek vezetője, Konyári György emlékeztetett: az általános és középiskolai mellett 2015 óta egyetemi képzésük Miskolcon is jelen van. Hozzátette: markáns oktatási portfóliójukkal egy olyan tudásbázis fenntartásában hisznek, amely a vállalkozói szektor felé is nyitott.  

A BOKIK VXII. Küldöttgyűlése során kimagasló vállalkozói teljesítményükért Bágyi Pétert, Piti Péter Pálnét, Homor Józsefet és Brezovcsik Zsoltot a Gazdaság Szolgálatáért díjjal jutalmazták. Aranykoszorús Mester címmel Gáti Károlyné munkásságát ismerték el. Gazdálkodó Szervezete díjat a Jabil Circuit Magyarország Kft., a Gomvill Ipari Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., a Mályi-Glass Kft. és a Jura-Plussz Kft. képviselői vehettek át. A Tanulószerződés Terén Kiemelkedő Gazdálkodó Szervezete díjat pedig a Zip's Brewhouse Kft. és a P.S.S. Club Kft. nyerte el. 

- Fontos, hogy legyen egy olyan csapat és szervezet, amely képes erősen és hatékonyan képviselni az üzleti érdekeket, amely ebben a rengeteg problémát és gondot felvonultató világgazdasági szituációban nem könnyű és sokszor nem is egyértelmű – hívta fel a figyelmet Bihall Tamás, a BOKIK elnöke. 

- Közel kétezren vagyunk kamarai tagok, és öröm számomra, hogy amikor javaslatokat kapunk a kitüntetendő személyekre és cégekre vonatkozóan, akkor mindaz óriási merítést képez a kamarai közösségben. A kitüntetettek között vannak néhányan, akik nem kamarai tagok, de reméljük, rövidesen ők is azok lesznek – összegezett a kamaravezető. 

További hírek

Olvasnivaló