Ugrás a tartalomra

Karácsonyfa körkép: kicsit drágább, kicsit kevesebb, de még így is van miből válogatni

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2020. december 17. csütörtök 14:50
Az őstermelők többsége szerint a járvány miatt idén érezhetően kisebb a forgalom, és, bár darabra sokan kevesebb fát rendeltek be, kínálat azért bőven van. 
Fotó: Mocsári László


Bőséges a kínálat fenyőfából Miskolcon, az árak pedig vegyesen alakulnak, összességében talán némileg emelkedtek 2019-hez képest – ez derült ki a minap.hu fenyőfakörképéből szerdán. 

Na, de kezdjük az elején, hiszen, mint minden évben, idén is jóslásokkal indult a karácsonyfa-szezon. November közepén az országos lapokban sorra jelent meg a hír, miszerint a járvány miatt kevesebb és drágább lehet majd idén az élőfenyő.
 
Az enpenzem.hu például úgy vélekedett, a korlátozások és a vírustól való félelem miatt idén nem ünnepelnek együtt a családok, illetve a szokásosnál sokkal szűkebb kör ül majd le a karácsonyi asztalhoz. Ebből ugye két dolog következhet: kevesebb ajándékot vásárolhatnak az emberek, illetve előfordulhat olyan is, hogy egyáltalán nem állítanak karácsonyfát, vagy legalábbis nem élőt.

Novemberben azzal kalkuláltak, aki mégis élő fa állítása mellett dönt, annak nem árt azzal számolnia, hogy drágábbak lesznek a fenyőfák, és akár hiány is kialakulhat majd az adventi időszak második felében. A szakemberek éppen ezért azt javasolták, érdemes mielőbb beszerezni a lakás legfontosabb ünnepi díszét.

Bejött a jóslat

A Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetének az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a "jósok" nem sokat tévedtek. A szervezet úgy fogalmazott, a forgalom mindenképpen visszafogottabb lesz, az árak viszont a tavalyihoz hasonlóan alakulnak majd: a lucfenyőt méterenként 3 ezer forintért, az ezüstfenyőt 4-5 ezer forint között, míg a nordmann fenyőt 6 ezer forint körüli áron lehet megvásárolni.


Felmérésük szerint a korábban évente fenyőfát vásárlók 5-6 százaléka tartotta elképzelhetőnek, hogy a vírushelyzet miatt idén nem állít hagyományos karácsonyfát.

A termelők visszajelzései alapján a kereskedők az előző évekhez képest kevesebb fenyőfát kötöttek le náluk idén, ezért a szokásos időszakban, november végén a megszokottnál valamivel kevesebb fát vágtak ki az ültetvényeken. Az, hogy lesz-e elegendő választék, csak a jövő héten derül majd ki, mivel a vásárlók 44 százaléka a karácsony előtti utolsó héten szerzi be a díszítésre szánt fenyőt, ekkor pedig már nehéz lesz pótolni az esetleg hiányzó mennyiséget - írták.

Ezzel a tudással felvértezve indultunk el szerdán a Búza térre, majd az egyik nagyáruházba. Karácsonyfa-aspiránsokból nem volt hiány, a luc, ezüst, vagy éppen a nordmann fenyők katonásan sorakoztak az őstermelői-piacon. Érdeklődők is szép számmal akadtak: egyedülálló, idős hölgyek és urak, fiatal párok és nagycsaládosok keresték tekintetükkel azt a fát, melyet szívesen feldíszítenének az ünnepre.


Kevesebb, de változatos 

Az általunk megkérdezett őstermelőknek eltérő a véleménye az idei szezont illetően. Szőlősi Lénárdné például úgy vélekedik eddig összességében kevesebb a vásárló, de „ezen nincs is mit csodálkozni, sokan félnek a vírustól.”

- Azért csipegetnek, csipegetnek, mindennap elfogy néhány fa, de úgy gondolom, hogy az utolsó napokban roham lesz majd, mert mindenki arra számít, hogy akkor majd olcsóbban adjuk őket – mondja.

Saját bevallása szerint ők nem adják drágábban a fákat, mint tavaly: a lucfenyőnek náluk 2200 forint a métere. A nordmann fenyőket darabáron adják, a kisebbek négyezer forintnál kezdődnek, de vannak öt-hatezer forintos fáik is.

Mázik Attila sem emelt az árain tavalyhoz képest. Ő gyökeres ezüstfenyőket árul, magasságuk 160-180 centi között alakul és 8-10 ezer forintért kínálja a növényeket. „Én úgy tapasztalom, most kevésbé mozgolódnak az emberek, de remélem, majd beindul ez még. Roham talán az utolsó napokban várható, viszont biztos, ami biztos alapon idén kevesebb fát rendeltem” – tette hozzá az őstermelő, akivel kedélyesen elbeszélgettünk, még a földlabdás fák kiültetésének szakszerű menetét is elmesélte stábunknak.


Namesnyik László őstermelő viszont jelentős változásokról számolt be az idei szezonnal kapcsolatban. „Mi úgy látjuk, hogy a járvány miatt idén nagyon sokan korábban veszik meg a fenyőt, hogy elkerülhessék a tömeget. Éppen emiatt idén egy pluszszolgáltatást is bevezettünk, aki kéri, annak házhoz is szállítjuk a kiválasztott fát, hogy a családoknak minél kevesebb időt kelljen a tömegben eltölteni” – mondta László, aki azt is elárulta: árat emeltek az éven, viszont a vásárlók ezt megértően fogadták.

Ők nordmann fenyőket 13-20 ezer forint között kínálják, míg a lucfenyők darabja 6000 forint közül alakul. Namesnyik László hozzátette, tapasztalataik szerint a tradíciókhoz ragaszkodó idősek elsősorban a lucfenyőket választják, míg a nagycsaládosoknál, akiknél szempont az is, hogy minél tovább álljon a karácsonyfa, az ezüstfenyő, vagy a nordmann a kelendőbb.

Piaci árak, bolti környezet

Egyre trendszerűbb, hogy az áruházak is belefolynak a fenyőfák értékesítésébe, ráadásul igyekeznek a piacok diktálta szintjen tartani áraikat. Emellett több szolgáltatást is nyújtanak, hogy felkeltsék a vevők figyelmét: ahol mi jártunk, nem csak behúzták a fát a csomagoló hálóba, de a masszívabb darabok törzsét is a talpak méretéhez lehetett igazítani egy faragógép segítségével. A cserepes ezüst és normann fenyők mellett utóbbiból vágottat is lehetett kapni többfajta méretben, a fenyők hosszához igazított egységes áron. A legkelendőbbnek a 150-175 centis kategória tűnt 5499 forintért - ottjártunkkor ezt vásárolták a legtöbben.

További hírek

Olvasnivaló