Ugrás a tartalomra

Karácsonyi koncerttel mondtak köszönetet

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2021. december 17. péntek 20:41
Hagyományteremtő céllal rendeztek karácsonyi koncertet december 17-én délután a Városháza aulájában. 
Ünnepi koncert a városházán. Fotó: Mocsári László

A miskolci önkormányzat és a szimfonikus zenekar közös szervezésében megvalósuló programmal azoknak a munkáját köszönték meg, akik ebben a nehéz évben kiemelkedő teljesítményükkel, önzetlen segítségükkel támogatták Miskolcot, a miskolciakat.

Veres Pál, Miskolc polgármestere a köszöntőjében felidézte, utoljára két évvel ezelőtt, 2019 decemberében tudtunk a megszokott módon készülni karácsonyra. 

- Két évvel ezelőtt az utolsó gyertyagyújtás előtti napokban emlékszem, a főutca minden este megtelt emberekkel, voltak, akik ajándékok között válogattak, mások forralt borral töltött poharakkal kezükben élvezték a készülődés hangulatát. Anyukák és nagymamák várták unokáikkal, gyerekeikkel az adventi villamost, aztán amikor megérkezett, fázósan sietősen felkapaszkodtak, és régi karácsonyokra gondoltak, miközben a kicsik boldog nevetését hallgatták. Akkor még senki nem gondolta volna, hogy három hónap múlva, március negyedikén minden hírközlő csatornán elhangzik az a rettenetes mondat, hogy egy honfitársunk szervezetében azonosították a covid-vírust – mondta.

Fotó: Mocsári László

A városvezető úgy fogalmazott, 2020 adventjén leginkább az emberek hiányoztak a karácsonyi fényekkel megvilágított utcákról. „Egy évvel ezelőtt készült az a videó üzenet, amin városunk nemzetiségeinek kilenc nyelvén üzentünk a világnak karácsony legszebb dalával, a Csendes éjjel. Amikor néztem, és hallgattam először, nem tudtam, hogy mi hiányzik a filmről. Aztán megértettem. Az emberek. A színházból a közönség, az utcáról a járókelők hiányoztak – hangsúlyozta.

Veres Pál emlékeztetett, bár idén nyáron azt hittük, végleg visszatérhetünk a régi életünkhöz, végül nem így történt. „Visszavettük a maszkot és vele beköltözött életünkbe újból az aggódás szeretteink, barátaink, ismerőseink miatt. Nagyok a veszteségeink. Ezért azt kérem, idén karácsonykor emlékezzünk azokra is, akik már nem lehetnek velünk. A karácsonyi díszbe öltöztetett fenyőfáink előtt fogadjuk meg, hogy ezután még jobban vigyázunk egymásra, hogy segítünk bajbajutott embertársainkon” – tette hozzá. 

A karácsonyi koncerten a Miskolci Szimfonikus Zenekar a koncerten olyan barokk szerzők karácsonyi dalait adta elő, mint Bach, Mozart, Haydn vagy Händel.

További hírek

Olvasnivaló