Ugrás a tartalomra

Karnyújtásnyira az egykori Avas szálló felújítása

Balogh Csilla
Utoljára módosítva
2024. április 13. szombat 23:11
A Tehetséggondozó Központ kialakítására vonatkozó engedélyezési kérelmen kívül a szabályozási terv módosításának engedélyezése is folyamatban van. Az előbbiről a vármegyei kormányhivatal, az utóbbiról a város közgyűlése dönt majd, mellyel kapcsolatban Szunyogh László főépítész nyilatkozott lapunknak.
Látványtervek. Forrás: MCC

Az egykori Korona, majd Kossuth, később Avas szálló amellett, hogy Miskolc ikonikus épülete, műemlékileg is védett. Évtizedek óta félbehagyott, szétvert állapotban csúfítja a város főutcáját, negatívan befolyásolva annak környezetét és a miskolciak lelkületét. A mindenkori önkormányzat megpróbálta ugyan ezt a helyzetet rendezni, a felújítás költségessége és kötöttsége azonban évtizedekig gátolta a magántőke befektetési kedvét, látszott az állami szerepvállalás szükségessége.

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) Alapítvány 2021-ben vásárolta meg az épületet, hogy tehetséggondozási célokra felújítsa. Szunyogh László főépítész szerint a jelenlegi városvezetés érdeme is az MCC becsatornázása, amely alapítványként komoly forrásokat képes csoportosítani a felújításra, később pedig az üzemeltetésre.

Szükséges módosítások

A miskolci közgyűlés 2023 októberében hagyta jóvá az MCC Alapítvány és az Avas Talentum Ingatlanfejlesztő Kft. között kötendő megállapodást a fejlesztésről. A tervek szerint a régi épületszárnyban szálloda, a telek hátsó részén, egy új épületszárnyban pedig egy kollégium működik majd. A legutolsó információk szerint az MCC még idén lefuttatja a közbeszerzést, és a kivitelezés is hamarosan elkezdődhet, mindezeket megelőzően azonban még különböző engedélyekre és bizonyos módosításokra is szükség van.

Február 29-én sürgősségi indítványként tárgyalta a város önkormányzatának közgyűlése az MCC és projekttársasága, az Avas Talentum Ingatlanfejlesztő Kft., a volt Korona szálló műemléki rekonstrukciójával és új oktatási épületszárnyának bővítésével kapcsolatos beruházása során felmerült módosításokat, amelyek a tervezés során szükségessé vált hatályos településrendezési eszközökre vonatkoztak. A módosítások négy, különböző tulajdonosi háttérrel rendelkező ingatlant és a zöldterület mértékének módosítását érintették, valamint egy út magánút céljára történő átminősítéséről, egy építési vonal megállapításáról, valamint egy településközpont terület és közforgalom számára megnyitott udvar közötti szabályozás módosításáról szóltak.

Szunyogh László lapunknak elmondta, hogy a módosításokat az indokolta, hogy a telek hátsó részébe beékelődik az Opus Tigáz Zrt. tulajdonában álló gáznyomás-szabályozó állomás telke, amit ha körbe építenek, akkor kialakulna egy tűzfalakkal körbezárt, a településképet borzasztóan zavaró udvar. Az említett módosítások alapfeltétele azonban az, hogy a gáznyomás-szabályozó állomást áthelyezzék, amelyhez a tulajdonos hozzájárulása is szükséges. A főépítész szerint az MCC elvállalta, hogy a gáznyomás-szabályozó állomást saját költségén áttelepíti, amennyiben ez lehetségessé válik.

Nyilvános látványtervek

– A város ebben is kezet nyújtott az alapítványnak – hangsúlyozta a főépítész –, így a gáznyomás-szabályozó egy közterület alá, mégpedig a Pátria udvarban lévő, egy régi elektromos trafóállomás telke alá települhet. A főépítész rámutatott, hogy a gáznyomás-szabályozó áthelyezése miatt módosítani kellett a szabályozási tervet. Mindezt annak érdekében, hogy a tűzfalak helyett a településképbe illeszkedő és elfogadható építészeti megoldás szülessen. A szabályozási tervet viszont ehhez kell igazítani. A február 29-ei közgyűlés arról döntött, hogy elindítsa a szabályozási terv módosítását.

A jelek szerint az engedélyezési eljárások is elindultak. Az Építész Fórum információi szerint ugyanis március 13-án az építésügyi hatóság rendszerében megjelent a Tehetséggondozó Központ kialakítására vonatkozó engedélyezési kérelem, amelyhez a látványterveket és egy helyszínrajzot is csatoltak. Ezek alapján a szálló felújítása mellett a Patak utca felőli oldalon egy új épülettömböt is felhúznának. A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kormányhivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Főosztály még nem hozott döntést a kérelem ügyében.

Pozitív következmények

Szunyogh László reményei szerint a Korona szálló rehabilitálásával a jelenlegi borzasztó állapotú környezet rendezetté és széppé válik, ami felértékeli majd a környezetet is. Fontos szempont az is, hogy az épületben és környékén most tapasztalható deviáns magatartás helyét a diákok beköltözésével elfoglalja majd a normalitás, ami ismét élettel és forgalommal töltheti meg a főutcát.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!