Ugrás a tartalomra

Kávéházi beszélgetés a közlekedésbiztonságról

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2021. október 15. péntek 18:31
A vitatható humorérzékkel elnevezett „Egyet mondok! – TE szólj be!” - kávéházi purparlé című programsorozat jóval komolyabb témákat feszeget négy alkalmon keresztül: részvevői arra keresik a választ, hogyan lehetne a jelenleginél biztonságosabban élni Miskolcon.
Fotó: Horváth Csongor


A közlekedésbiztonság javítása volt a fő témája annak a fórumnak, amit csütörtök este tartottak az egyik belvárosi kávéházban. „Egyet mondok! – TE szólj be!”  - kávéházi purparlé című rendezvénysorozaton összesen négy alkalommal tárgyalják majd a közlekedés helyzetét illetékes szakemberek, valamint városi és rendőrségi vezetők. A csütörtöki programon Szopkó Tibor alpolgármester, Domokos Tibor rendőr törzsőrmester, a megyei rendőr-főkapitányság kommunikációs és megelőzési osztályának referense valamint Fülöp Attila, a Miskolc Városi Közlekedési Zrt. villamosvezetője osztották meg a belvárosi közlekedéssel kapcsolatos gondolataikat, tapasztalataikat. 

Szopkó Tibor a programsorozattal kapcsolatban úgy fogalmazott, a városnak minden olyan impulzus fontosa döntések előkészítése során, melyeket a miskolciaktól kapnak. 


- Ezekre a szempontokra különösen figyelünk, szóval mi minden véleménynek örülünk, még akkor is, hogyha nem egyezik a miénkkel, amikor különböző döntéseket hozzunk, lásd például közlekedési vagy közbiztonsági témákban akkor egész biztos, hogy figyelembe fogjuk venni az itt elhangzottakat is – mondta. 

Domokos Tibor emlékezett, Miskolc város és a megyei rendőr-főkapitányság a közlekedésbiztonság javítását irányzó közös munka hónapokkal ezelőtt kezdődött, része volt a nyár elején a Búza tér melletti forgalmas kereszteződésben szervezett flashmob éppúgy, mint a szeptemberi nagy közbiztonsági fesztivál a sétálóutcán, melyen a visszajelzések alapján nagyon népszerű volt, rengetegen vettek rajta részt. 

- Mi úgy gondoljuk, hogy preventív, megelőző szerepe lehet annak is, ha egy problémáról újra és újra beszélünk, ugyanis ha ez rögzül a fejekben, talán kevesebben fogják elkövetni újra ugyanazt a szabálytalanságot – mondta.
Az eseményen szó esett arról, hogy a lezárások alatt nagyon visszaesett a balesetek száma, az újraindulást követően azonban ugrásszerűen nőtt és sajnos nemcsak a 2019-es és az azt megelőző néhány év adatait érte el, hanem a kétezres évek elejét is, amikor ezek a mutatók sokkal magasabbak voltak. A résztvevők reményüket fejezték ki, hogy az ilyen és ehhez hasonló kampányok hatására a közlekedés résztvevői jobban fognak vigyázni egymásra, hiszen a közös cél az, hogy mindenki hazaérjen.

A fő téma természetesen a belváros, azon is belül a sétálóutca közlekedése volt. Fülöp Attila hosszú évek óta dolgozik az MVK villamosvezetőjeként, ő azt mondta, nagyon sok balesetet okoz a figyelmetlenség. Ezek az esetek mindenkiben nyomot hagynak, a sérültben, halál esetén az elhunyt családjában, de a járművezetőnek is éppen akkora megrázkódtatás. A szakember itt személyes példákat is felhozott, például egy 2001-es villamosbalesetet, melyben a figyelmetlenség miatt egy kisgyermek szenvedett maradandó sérüléseket. Mint mondta, ez az eset mai napig hatással van rá, mikor a sétálóutca érintett szakaszán jár, pláne, amikor villamossal. 


Problémaként nevezték meg az e-rollerekkel és kerékpárral közlekedőket, akik gyakran az emberek között és ugyancsak nem ritkán a villamosszerelvények előtt, mögött vagy között cikáznak. Mint mondták, lépni kell annak érdekében, hogy elkerüljenek egy súlyos balesetet, ami a jelenlegi helyzetbe kódolva van. Az alpolgármester és a rendőrségi referens megállapodott abban, hogy folyatják a közös munkát annak érdekében, hogy a belvárosban még biztonságosabb legyen közlekedni. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!