Ugrás a tartalomra

A kerámia lehet terápia? Miskolcon bizonyítják, hogy igen

Kujan István
Utoljára módosítva
2022. november 18. péntek 19:00
Géczy Ildikó óvodapedagógus szervez kerámiakészítő foglalkozásokat a Miskolci Egyetemen. A siker jelzi: sokaknak van szüksége arra, hogy kiszakadjanak a hétköznapokból, és tartalmasan töltsék el szabadidejüket - jelen esetben kerámia "terápiával".
Fotók: az Élhető Diósgyőrért Egyesület hivatalos Facebook-oldala

Géczy Ildikó a civil életben óvodapedagógus és a Miskolci Integrált Óvodai Intézmény (MIÓVI) Kassai Úti Tagóvodájának vezetője. Azt mondja, már gyerekkorától mindig valami kreatív dolgon törte a fejét.

- Tudtam azonban, hogy lesz egy olyan terület, amiben igazán megtalálom önmagam. És valóban, a kerámiakészítéssel teljessé vált az életem - eleveníti fel Ildikó a néhány évvel ezelőtti első lépéseket.

Merthogy a Covid világjárvány idején keramikus végzettséget szerzett Miskolcon, így a megszerzett tudását szerette volna megosztani másokkal is - így indult el idén októberben a foglalkozások sora, elsősorban a Miskolci Egyetemen.

- Bíztam abban, hogy az alkotás öröme másokat is megérint; számomra feltöltődés, egyfajta terápia. És a visszajelzések abszolút megerősítettek ebben: a résztvevők azt mondják, hogy arra a pár órára teljesen ki tudnak szakadni a rohanó hétköznapokból, és a kreativitásuk által feltöltődnek - ecseteli.

A foglalkozásokat teljesen laikusoknak szánja, nem igényel semmiféle előképzettséget - de még eszközökre sincs szükség, hiszen Ildikó mindent biztosít a résztvevők számára. Sőt, ötleteivel segíti is nekik az alkotás folyamatában.

- Ez egy teljesen kötetlen foglalkozás; nincsenek keretek, nincsenek szabályok, mindenki szabadon alkothat, amiben természetesen segítek. Az agyag megmunkálásában rengeteg lehetőség rejlik, legyen szó élő növények, vagy a nagymama megőrzött csipkéinek felhasználásáról - teszi hozzá Ildikó, aki elmondja: családi programnak is kiváló a foglalkozás. Jártak már nála kislányok, anyukák és nagymamák is.

Legközelebb most szombaton, délelőtt 9 órától várja az érdeklődőket. Már a közelgő ünnepek is gondolhatunk, hiszen szép karácsonyi terméket - használati tárgyakat, személyre szóló ajándékokat - készíthetünk. További részleteket a kerámia terápiáról Ildikó Facebook-oldalán olvashatunk.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!