Ugrás a tartalomra

Kerékpáros létesítmény épül Diósgyőrben, Komlóstetőn és a Keleti kapunál

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. november 29. kedd 15:50
A projekt elsődleges célja, hogy olyan, a fenntartható közlekedés feltételeit megteremtő és erősítő közlekedésfejlesztési intézkedések valósuljanak meg, melyek hozzájárulnak az éghajlatváltozás mérsékléséhez, a szén-dioxid kibocsátás csökkentéséhez, az élhető városi környezet kialakulásához - írja kedden kiadott közleményében a városháza. 

A beruházás keretében kerékpáros nyom megvalósítása történik a Kondor Béla utcában az Árpád és Szarkahegy utcák között. A kerékpáros létesítmény biztosítja az összeköttetést a meglévő Tiszai pályaudvar-Diósgyőri vár kerékpárforgalmi létesítménnyel. A tervezett kerékpáros létesítmény hossza kb. 1600 méter. A várhatóan érintett közterületek: Nagy Lajos király útja, Táncsics Mihály tér, Kuruc utca. Kondor Béla utca, Előhegy utca, Róna utca, Bertalan utca.

A Mexikóvölgy utcai buszfordulótól 203 méter hosszban megerősített pályaszerkezettel kerékpárút épül. Innen 1179 méter hosszban normál pályaszerkezettel új erdei kerékpárút létesül. A végszelvény a Vörösbérc utcához csatlakozik, mely a Cserfa utca, Szántó Kovács János úton kerékpáros nyom felfestéssel 350 méteren fog történni.

A kerékpáros nyom felfestése tovább folytatódik a Mexikóvölgy utca- Muhi utca- Szervezet utca- Ferenczi Sándor utca – Tokaji Ferenc utca – Bartók Béla utca között meglévő burkolaton 2700 méterben. A kialakítandó kerékpáros létesítmény kiindulási pontja az előző szakasz Mexikóvölgyi utcai buszforduló.

Végül a kerékpáros létesítmény a Keleti Városkapu térségében meglévő Auchan-körforgalomtól kiindulva új építésű kerékpárúton éri el Miskolc határánál Felsőzsolca felől a kerékpárutat az M30 autópálya alatti átvezetéssel, továbbá a meglévő árvízvédelmi töltésen haladva. A kerékpáros létesítmény hossza kb. 1300 méter.

A város a 213 092 464 forint összegű többlettámogatási kérelem jóváhagyásáig saját forrást biztosít a beruházás megkezdésére. A projekt megvalósítására összeségében 6 hónap áll rendelkezésre, amennyiben a fejlesztés párhuzamosan tud haladni.  A munkaterület átadása 2022.11.15-én megtörtént.

A projekt 100 százalékos mértékben az Európai Unió és a Magyar Állam hozzájárulásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg. A támogatás összege 187.000.000,- Ft. A projekt tervezett befejezése: 2023.11.30.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!