Ugrás a tartalomra

Keresd a miniszobrokat Tapolcán!

Balogh Csilla
Utoljára módosítva
2023. november 30. csütörtök 17:36
Különleges tanösvény várja a kalandozókat a miskolctapolcai ősparkban. Olyan szobrokat kell megtalálniuk, amelyek egy alternatív tanösvényt bejárva, a miniatűr alkotásokon keresztül mutatják be Miskolc értékeit.

A turisztikai fejlesztésen belül a parkba öt darab, mindkét oldalán hasznos információkkal ellátott, háromdimenziós ismeretterjesztő táblát, valamint hat darab interaktív táblát is kihelyeztek, emellett „elrejtve”, tizenöt bronzból készült minifigura is látható, melyek Miskolc turisztikai és kulturális értékeit, valamint a környék és a város állatvilágát mutatják be.

A miniszobrok megkeresésével a látogatók felfedezhetik és megismerhetik a miskolctapolcai parkot. Plank Antal szobrászművész 2015-ben készítette el az első darabokat, amelyek Budapesten láthatóak, és amelyeknek azóta is töretlen a sikerük. 

– Ezeknek a miniszobroknak az a varázsa, hogy „nem szólnak bele a térbe, nem határozzák meg a tér jellegét”, hanem elrejtve találhatóak meg abban, s felfedezve ezeket, „megtalálási” élményt nyújtanak. Ez az élmény pedig örömet szerez az embereknek – mondta az alkotó.

A miniszobrok elkészítésének koncepciója minden alkalommal a helyi értékek és jellegzetességek bemutatása. Így található meg Mancs, a híres mentőkutya (Hejő-híd, organikus park felőli korlát), a béka (Csónakázó tó, hídkorlát), a mókus (Komfortpont melletti sétány elágazásánál terméskőre ültetve), a hattyúk (Csónakázó-tó, „mókus hídkorlát”), a két játszó medve (Organikus park, buszmegállónál fekvő sétány), a pisztráng (Kilátótér korlát), a szalamandra (Bob-pálya előtti napozóterasz, terméskőre ültetve), a szerzetes (Kolostorrom mellett, terméskőre ültetve), a futballcipő, melyen a DVTK logója látható (Kolostorromnál épült támfal teteje, park felőli oldal), az úszógumis kislány (Barabits sétány, Hejő-híd geometrikus park felőli korlát),  a Diósgyőri vár (a Kolostorromnál épült támfal teteje, tó felőli oldal), a Lillafüredi kisvasút (Barabits sétány, az ivókút mellett), az Avasi kilátó (Barabits sétány, a második pergola tartóoszlopon), a vidra (Csónakázó-tó, hídkorlát), a színházi álarcok (Organikus parkrész, a pihenőpadoknál terméskőre ültetve).

Plank Antal miniszobrai Miskolctapolcán. Juhász Ákos képgalériája

 – Izgalmas feladat volt az úszógumis kislány megformálása, mert kifejezetten kerülöm az emberábrázolást a miniszobraimban, de végül érdekes megoldás született – mondta a művész.

A szobrok a megformálást tekintve inkább absztrakcióknak tekinthetők, mint valósághű ábrázolásnak. A mini alkotások átlagosan tíz centiméter átmérőjűek, és bronzból, valamint viasz lefejtéses öntészeti eljárással készültek – árulta el Plank Antal.

Bár sokan tartanak attól – mivel a bronz értékes fém –, hogy hamar lába kél a mini alkotásoknak, a művész szerint nincsenek veszélyben, mert apró méretük miatt csak kis mennyiséget képviselnek és csapokkal, valamint hosszú csavarokkal vannak a helyükre rögzítve, így kalapálással is csak nagyon hosszú időbe és fáradságos munkába telne az eltávolításuk, mégpedig úgy, hogy a szobrocskákban is kár keletkezne.

Projekt azonosító száma: TOP-6.1.4-16-MI1-2017-00002
Projekt címe: Miskolctapolca turisztikai fejlesztése
A projekt 100 százalékos támogatással, az Európai Unió és a Magyar Állam hozzájárulásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.
Elnyert támogatási összeg: 628 000 000 Ft
Támogatás mértéke: 100%
Kedvezményezett: Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata
Konzorciumi partner: Miskolci Egyházmegye

infoblokk

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!