Ugrás a tartalomra

Két pad közül az életbe

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2023. november 19. vasárnap 12:00
Egyszerre oktat és tanul Galamb Alex, és végzi az alapítványi munkáját is: a gyerekekkel már készülnek az ünnepekre.
Foglalkozásain keresztül a szakma szépségeire, a munka fontosságára hívja fel a figyelmet Galamb Alex. Fotó: Juhász Ákos (illusztráció)

A borsodi pékként szokták emlegetni Galamb Alexet, de emellett számos más jelzővel is lehetne illetni: családapa, cukrász, a Sütni jó! Alapítvány megálmodója, példakép. Idén azonban egy újabb névjegy is felkerült az amúgy sem rövid listára: oktató. 
A gyermekvárosból indult roma pék, aki országos ismertségre tett szert azáltal, hogy nehéz sorsú gyerekeket tanít szeretett szakmájára, szeptembertől hivatalos formában is végzi ezt a tevékenységet a miskolci ÉASzC Debreczeni Márton Szakképző Iskola óraadójaként.

Mindennek az előzménye, hogy Alex sikeresen felvételizett a Tokaj-Hegyalja Egyetemre, tanító szakra. Ezután kereste meg a volt iskolája, ahová cukrászoktatónak hívták vissza. A Kisgergely Cukrászdában dolgozó Galamb Alex félállásban vállalta a pék és cukrász osztályok tanítását. Emellett végzi az egyetemet. Mondhatni két pad közül esik be az életébe, jár dolgozni, végzi az alapítványi munkát, neveli gyermekeit.

- Egy álmom vált valóra azzal, hogy szakmára taníthatom a fiatalokat. Jó a kapcsolatom a diákokkal, ebben segített, hogy hallottak már korábban rólam, de az sem hátrány, hogy alig tíz évvel vagyok idősebb náluk. Meg tudom értetni magam velük, de azt is betartják, amit kérek tőlük – meséli Galamb Alex, aki a gyakorlati munka mellett szereti átbeszélni is a tanultakat a diákjaival.
- Nem elég, ha testben ott vannak, meg is kell érteniük, mit, miért csinálunk, hogy később egyedül is hasznosíthassák a hallottakat. Felajánlottam azt is nekik, hogy jöjjenek el Hernádnémetibe, a Sütni jó! tanodájába, ahol újra átveszünk mindent – természetesen ezt a korrepetálást ingyen vállalom.

A borsodi pék ecsetelte, milyen kihívások nehezítik az oktatást.

- Azt tapasztalom, nehezebb lett az utóbbi években a szakképzés, sok olyan dolgot kell tanulniuk a diákoknak, majd vizsgázni ezekből, amiket nem fognak használni a munkájuk során. A követelmény három évente változik, ami szintén komoly kihívást jelent.
Galamb Alex megosztotta velünk azt is, hogy a Sütni Jó! Alapítvány hogyan készül az ünnepekre.

- Jelenleg húsz nehéz sorsú gyerekkel foglalkozom Hernádnémetiben. Számukra fejenként 10 ezer forint értékben hoz majd meglepetést a Sütni jó! Télapója. Le is írták, mit szeretnének: volt, aki babát, kisautót, más például fülhallgatót kért. Tavaly sikerült az alapítványnak kiosztani négyszáz mikuláscsomagot is a településen olyan gyermekek között, akik máshonnan valószínűleg nem kaptak volna ilyesmit. Ezt az akciót idén is szeretném folytatni, ehhez várjuk a segítséget, hogy örömet varázsolhassunk újra a kicsik szívébe.

Karácsony előtt Alex elviszi a védenceit a Debreczeni Márton Szakképző Iskolába is, ahol kézműves-foglalkozást tartanak majd nekik.
- Ünnepi dekorációkat fognak készíteni, ezen felül a tanárnőt megkértem arra is, hogy meséljen a gyerekeknek a karácsonyról. Talán furcsa, de a soron élők számára nem egyértelmű, hogy mi miért történik ilyenkor, többségüknek az ünnep szelleme is ismeretlen fogalom, csakúgy, mint az ajándékozás. Többek közt ezen is szeretnénk változtatni – mesél a decemberi terveiről Galamb Alex.

További hírek

Olvasnivaló