Ugrás a tartalomra

Kétszázezret és nagy sikert hozott a kávézói gulyásparti

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. február 11. szombat 09:03
Teltházas volt az első Truváj és trécs: sokakat vonzott a jótékonykodás, még többeket az előadás.
Horváth Csongor képgalériája

Miskolcnak remek színháza van – ezt országos szintű tényként közlik a szakma értői –, ahol kiváló társulat játszik hétről hétre. Ám nem csak ennyit tudhat magáénak a város, a Miskolci Nemzeti Színház ugyanis kiváló és hűséges közönséggel is rendelkezik – legalábbis gyakran hangoztatja ezt például Béres Attila igazgató. Mondhatni, a színpad mindkét oldala kitűnő. Még sincs egy olyan állandó hely – természetesen a teátrumon kívül –, ahol a színházi emberek és a nézők találkozhatnának, megoszthatnák egymással élményeiket, gondolataikat egy-egy darab kapcsán.

Ezen változtatna a Truváj és trécs sorozat, melynek a Művészetek Háza kávézója ad otthont – a tervek szerint – hónapról hónapra. Az esemény lényegét egyszerűen össze lehet foglalni: adott a truváj, avagy az attrakció, amit minden alkalommal egy-egy színházi ember szállít, ezt pedig követi a Trécs, vagyis a beszélgetés. Az első, kedden tartott klubest truvájfelelőse Fandl Ferenc színművész volt, aki Soóky László monodráma-trilógiájának harmadik fejezetét, a Nagy (cseh)szlovák magyar forradalmi gulyáspartit adta elő. Közben a pódiumon valóban elkészült egy kondérnyi gulyásleves, az illatával 4D-s élményt teremtve a nézők számára. A műsor közben megfőzött ételből a szervezők természetesen meg is kínálták a közönséget.

Mindezt jótékonysággal fűszerezték: bár az előadás ingyenes volt, a kávézóban két gyűjtőurna várta az adományokat, emellett a fogyasztás 20 százaléka is az adományhoz csapódott. Végül kicsit több, mint 200 ezer forint gyűlt össze így az este folyamán, amit teljes egészében az energiaválság miatt nehéz helyzetben lévő színház kapott meg.

- Nagy siker volt az első Truváj és Trécs, ennek szellemében tervezzük a folytatást is – mondta az est kapcsán Bencze Tünde, a kávézót is működtető Miskolci Kulturális Központ (MKK) vezetője. – Fontos hangsúlyozni, hogy a szórakozás mellett a jótékonyságon is komoly hangsúly van, és, bár ingyenesek a programok, szívesen vesszük az adományokat: ha csak egy színházjegy árát bedobják az urnába, azzal hozzájárulnak a helyi teátrum működéséhez is – hangsúlyozta Bencze Tünde, aki szerint már készülnek a következő estre, melynek truvájfelelőse Harsányi Attila, Jászai Mari-díjas színművész lesz.
 
 
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!