Ugrás a tartalomra

Kijárási tilalom: most akkor a honvédség vagy a TEK segít a miskolci rendőröknek?

Kóródi Tímea - Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2020. november 12. csütörtök 19:48
Sokakat foglalkoztatott, mit keresett egy TEK logóval ellátott jármű a miskolci főutcán.
Járőrszolgálat Miskolcon a kijárási tilalom első éjszakáján. Fotó: Mocsári László

Hatalmas visszhangja lett Miskolcon annak, hogy a szerdától az este nyolc és hajnali öt óra között harminc napra életbe lépett kijárási tilalom fenntartásába a honvédséget is bevonják. Erről maga Orbán Viktor kormányfő nyilatkozott, aki azt mondta „Pintér Sándor belügyminiszterrel és Benkő Tibor honvédelmi miniszterrel egyeztetett arról, hogy a hadsereget bevonják a kijárási tilalom és a közrend fenntartásába, illetve ott, ahol lehetséges, az egészségügyre nehezedő teher viselésébe”.

Nem is az erről szóló hír borzolta a kedélyeket, hanem a minap.hu munkatársának az esti felvételei, melyek közül többön látható volt egy első ránézésre katonai jármű. Csak első ránézésre ugyanis – mint ahogyan azt a fotókat is készítő munkatársunk jelezte –, bár ez a felvételen nem látszik, a járműre az volt írva: TEK, vagyis Terrorelhárítási Központ. 

Katona vagy TEK-es?

Kutyasétáltatók vagy épp munka miatt az utcán tartózkodó olvasóink szintén azt jelezték: a felfegyverzett egyenruhásokon és az autókon is a központ logója volt megtalálható. Minthogy a fentebb idézett hírben csak katonákról volt szó, kérdéseket intéztünk a Honvédelmi Minisztériumhoz és a Terrorelhárítási Központhoz is, hogy pontosan ki segíti Miskolcon a rendőrség munkáját a kijárási tilalom alatt. 

 

Röviden: a következő hetekben éjjelente mindkét szervezet jelen lesz, vagy legalábbis jelen lehet a miskolci utcákon.

Várhatóan a következő hetekben ilyen lesz a város esténként. Fotó: Mocsári László

A Honvédelmi Minisztérium (HM) kommunikációs osztálya azt írja: a Magyar Honvédség már a járvány első hullámában is részt vett a vírus elleni védekezésben. Így lesz ez most is. És hogy mit csinálnak? Segítik a rendőrség munkáját a kijárási tilalom, a közrend, a közbiztonság fenntartásában, illetve besegít mindenhol, ahol ez lehetséges, az egészségügyre nehezedő teher viselésébe is – írják.

– Katonáinkra továbbra is számíthatnak a magyar emberek. A rendőrséggel együttműködve a legnagyobb körültekintéssel végzik a már meglévő és a járványügyi-helyzet változása miatt jelentkező új feladataikat is – írja a HM sajtó.

Csak a gyors reagálás érdekében

A TEK Társadalmi Kapcsolatok Osztálya úgy fogalmazott: mivel a rendkívüli jogrend jelentős többletfeladatot ró a rendőrség állományára, ezen feladatok ellátását a katonák mellett a központ hivatásos állományú tagjai is segítik. „A kijárási korlátozásokkal összefüggésben a nemzetközi tapasztalatok szerint megnőhet az egyes vagyon elleni bűncselekmények száma, az erre történő gyors reagálás érdekében a TEK Budapesten és azon vidéki városokban, ahol műveleti osztályt működtet, támogatja a rendőrség feladat-végrehajtását” – zárul a TEK közleménye.

Mocsári László képgalériája

További hírek

Olvasnivaló