Ugrás a tartalomra

Kilövés indul: az űripar csúcsára törnek

Kujan István
Utoljára módosítva
2020. december 01. kedd 14:42
Az első lépést megtette a Miskolci Egyetem és az űriparban nemzetközi hírnévre szert tett Admatis Kft.: együttműködési megállapodásuk az űrtechnikához kapcsolódóan oktatási és kutatási tevékenységekre, azon belül is anyagtudományi, gépészeti és térinformatikai területekre terjed ki. A miskolci városvezetés támogatásáról biztosította a feleket.

Hétfőn írta alá a keretszerződést a cég és a felsőoktatási intézmény. Az űrkutatásnak múltja van a Miskolci Egyetemen, most új fejezetet nyitnak ebben a történetben – mondta el a rektor. Horváth Zita egyelőre annyit árult el a tervekről, hogy szeretnének alapítani egy kutatócsoportot, amihez bátran csatlakozhatnak majd fiatal hallgatók is. A képzéspaletta bővítése szintén a tervek között szerepel, de a pályázatokon is nagyobb esélyekkel indulhatnak majd közösen.

Horváth Zita rektor: az űrkutatásnak múltja van a Miskolci Egyetemen

Húszéves múltra tekint vissza az Admatis Kft., amit a Miskolci Egyetem kutatói alapítottak. Bárczy Tamás, a cég ügyvezető igazgatója emlékeztetett: bár az elmúlt tíz évben különváltak az útjaik, de most újra visszataláltak az együttműködéshez. Büszkén tudatta, hogy hazánk egyik legjelentősebb űripari vállalkozása az övék. Nemzetközileg elismert a cég, nagy űrmissziókban vesznek részt.

Bárczy Tamás: most elindultunk egy közös úton

– Most elindulunk egy közös úton. Lobbizunk azért, hogy itt, Miskolcon jöjjön létre egy kutatási központ, ehhez közösen keressük a pénzügyi forrásokat – mondta, hozzátéve: reményeik szerint hamarosan utolérhetik Európa nyugati felét, mind az oktatás, a kutatás mind az ipari tevékenység terén.

A kutatási központ projektjének fővédnöki tisztét az első magyar űrhajós vállalta el. Farkas Bertalan személyesen is megjelent a hétfői sajtótájékoztatón. Kiemelte, maximálisan támogatja a központ létrejöttét. Meglátása szerint a fiatalok részéről igenis megvan az érdeklődés az űripar iránt, csak be kell tudni csatornázni őket a kutatásokba. – Ez az együttműködés és a közös elképzelések innovatívak; egyaránt példamutató az egyetem, a város, az ország, és a nemzetközi űrkutatás számára – fogalmazott.

A keretszerződés létrejöttét Miskolc városa is támogatja. Veres Pál polgármester kiemelte, az együttműködés jól szimbolizálja azt is, amit a városfejlesztésről gondolnak.

Veres Pál polgármester: megerősíteni, felgyorsítani az egyetemmel való kapcsolatot

Az egyetemmel való kapcsolatot megerősíteni, felgyorsítani kívánja, a gazdasági érdekek is ezt diktálják, hiszen a letelepülni szándékozó cégek igénylik a magasan képzett szakembereket. Az Admatis pedig nemzetközi színvonalat képvisel, zömében miskolciak dolgoznak itt. Ez példaértékű valamennyi itt működő vállalat számára.

– A világ meghatározó űripari bázisai közé kerülhet Miskolc – mondta, majd felajánlotta a város segítségét a további munkához.

Online csatlakozott a sajtótájékoztatóhoz az űrkutatásért felelős miniszteri biztos. Ferencz Orsolya méltatta a Miskolci Egyetem és a miskolci cég tevékenységét, véleménye szerint nemzetközi színvonalon működnek. 2018 óta azon dolgoznak, hogy a magyar űrkutatást visszaemeljék a régi, magas színvonalra, számos eredményt sikerült is már elérni. És méltatta a városvezetést is. – Egy ilyen nagy vállalásnál mindig fontos az, hogy a város valóban otthont adjon neki, valóban segítsen minden eszközével. Ennek nem lehet más eredménye, csak egy sikeres nemzetközi bemutatkozás.

Az Admatis legutóbbi projektjei:
Kelet-Európában az Admatis az egyetlen kisvállalkozás, amelytől a NASA kísérleti eszközt vásárolt. Az általuk készített űrkemencével a cég az USA katonai beszállítójává vált, de kísérleteket végezhetett már a Nemzetközi Űrállomáson is. Az Európai Űrügynökség (ESA) Ariel-űrtávcsövéhez pedig fedélzeti berendezéseket és földi logisztikai feladatokhoz szükséges eszközöket készít a miskolci cég – írta meg a minap a Napi.hu. Ez a teleszkóp kap a történelemben először olyan küldetést, amely a Naprendszeren kívüli bolygók (az úgynevezett exobolygók) létrejöttét és fejlődését hivatott vizsgálni, színképelemzés segítségével.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!